-
Klær
Slik kler du deg miljøvennlig på tur
Mektige naturopplevelser blir kanskje enda bedre når turklærene våre ikke er spekket med miljøgifter og påvirker klimaet minst mulig. Her er våre beste råd til deg som vil kle og utstyre deg mer miljøvennlig på tur.
Ingen andre steder i verden selges det mer klær og utstyr til friluftsliv og sport enn her i landet. Klima- og miljøbelastningen fra produksjon og bruk er enorm. Klimafotavtrykket tilsvarer utslipp på rundt en million tonn CO2 i året1.
Miljøgiftige fluorstoffer fra produksjon og bruk av turtøy, sko og utstyr finner vi overalt - i Arktis, på fjelltoppene i Himalaya og i kroppen vår. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å kle og utstyre deg mer miljøvennlig på tur.
1. Det grønneste valget. De mest miljøvennlige turklærne og -utstyret er det du allerede har. Ta godt vare på klær, sko og utstyr. Forleng levetiden ved å følge produsenten sine anbefalinger til vedlikehold, vask og oppbevaring. Reparer selv eller få hjelp til større reparasjoner når det er nødvendig. Flere produsenter tilbyr reparasjon av klærne og utstyret de selger. Ellers formidler Repairable kontakt med godkjente håndverkere.
→ Syv merker som tilbyr reparasjon
2. Leie eller låne. Trenger du noe du trolig ikke vil bruker så ofte, eller er usikker om funksjonaliteten passer for deg? Flere merkevarer har utleie av både klær og utstyr, blant andre Bergans og Houdini. Å få testet før du eventuelt kjøper er jo lurt. Å for eksempel bli med i din lokale kajakklubb eller en organisert turgruppe kan redusere behovet for å eie utstyr selv. Du kan sikkert bruke oppbevaringsplassen du sparer til andre ting også. Å dele utstyr med venner og kjente er en annen miljøsmart mulighet.
3. Kjøp brukt. Ved å kjøpe brukte turklær bidrar du til å redusere klimafotavtrykk fra energikrevende produksjon av nye klær og sparer planeten for store mengder miljøskadelige kjemikalier. Har du skapet fullt av brukbart turtøy du ikke bruker? Gi dem et bedre liv. Selg eller gi bort på for eksempel finn.no eller gi dem til Fretex.
4. Velg giftfritt! Å gni klær, tursko og utstyr inn med miljøgifter som kan skade livet i naturen og deg selv gir ingen mening. Bruk impregnering uten fluorkarboner (PFAS), fra for eksempel Zebla, Nikwax eller norske Villmark. Kjøp bare nye sko, klær og utstyr uten fluorkarboner. Du må kanskje impregnere tøyet ditt litt oftere, men det er verdt det når alternativet er å spre miljøgiftige og helsefarlige stoffer som kan konsentreres i næringskjedene og ikke brytes ned i naturen.
→ Her finner miljøvennlig impregnering
→ Merker uten miljøgiftig turtøy og -utstyr
5. Unngå plast når det er mulig. Klær og utstyr av plast kan spre miljøfarlig mikroplast i naturen under vask, bruk, produksjon og etter at du kvitter deg med dem. Plast i seg seg kan også inneholde mange problematiske kjemikalier. En t-skjorte eller undertøy i ull er luftig og luktfri selv på lange turer. Ull er et veldig mye mer funksjonelt mellomlag enn plastfleece på alle tenkelige måter. Jakker og bukser i svært tettvevd bomull er vindtett og ganske vannavstøtende (for eksempel bomullsstoffer som Ventile Eco og EtaProof), og puster svært mye bedre enn plastklær med membran. Oljelerret (oilskin) er så å si vanntett, og stilutvalget er ganske bredt.
→ Slik unngår du klær av plast
6. Spør i (nett)butikken hvilke produkter som er mest miljøvennlig. Uavhengig av hvor godt svaret er, så gjør du det klart at du som kunde ønsker de mest miljøvennlige alternativene og det kan bidra til å øke sjansen for at butikkene faser ut problematiske produkter og tilbyr flere miljøvennlige alternativer.
Noter:
1. Anslagsvis gir hver krone brukt på forbruk og tjenester et klimagassutslipp som tilsvarer 44 gram CO2. Samlet omsetning av sports- og fritidsklær og utstyr i butikker og på nett er i underkant av 20 milliarder kroner ifølge bransjen. (Kilde)
Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 02-11-2015