-
Klær
Den virkelige kostnaden av Sheins lave priser
Ultrabillige klær kan virke fristende, men det er noen andre som tar den virkelige kostnaden. Bak de kunstig lave prisene til Shein er det både ekstremt lave lønninger og potensielt tvangsarbeid.
Sheins bomull stammer fra område med tvangsarbeid
Nyhetsbyrået Bloomberg har undersøkt bomullen i noen av Sheins produkter. Analysene viser at den mest sannsynlig stammer fra den kontroversielle Xinjiang-provinsen i Kina. Dette er området hvor tusenvis av uigurer holdes fanget i interneringsleirer, hvor de tvinges til å jobbe. Når Sheins bomull kommer fra denne regionen er det en risiko for at den stammer fra tvangsarbeid.
I USA er det allerede forbudt å importere varer fra denne provinsen, dersom selskapene ikke kan utelukke tvangsarbeid. Amerikanske myndigheter ber nå Shein om dokumentasjon på dette og setter i gang en granskning av selskapet.
Langt rulleblad med dårlige arbeidsforhold
Det er dessverre ikke første gang man finner arbeidsforhold hos Shein som bryter med menneskerettighetene. En undersøkelse i 2022 avdekket at arbeidere på Shein-fabrikker i Kina jobbet 18-timers dager med bare én fridag i måneden. I enkelte fabrikker fikk arbeiderne ingen grunnlønn, og under 50 øre per plagg, mens de ble bøtelagt tungt for feil i sømmene.
En annen undersøkelse fra 2021 viste at de heller ikke tar vare på sikkerheten. På den ene fabrikken var det gitter foran vinduene og ingen nødutganger. Slike mangler er oppskriften på dødelige ulykker.
Shein slipper unna lovverket
Så langt har det vist seg at selskapenes ansvar for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ikke kan baseres på frivillighet. Det må lovreguleres.
Åpenhetsloven er et stort steg på vei mot større ansvarlighet. Loven krever at større selskaper forteller åpent om arbeidsforholdene i produksjonen og at de må jobbe for å sikre menneskerettigheter i leverandørkjedene sine.
Dessverre slipper Shein unna dette, fordi selskapet ikke er etablert i Norge. Det illustrerer et klart behov for at også Norge bør innføre et forbud mot import og omsetning av varer som er laget med tvangsarbeid. Hvis ikke, risikerer vi at ultrabillige varer fra tvangsarbeid vinner frem.
Ingen norske forbrukere ønsker å støtte tvangsarbeid utført av uigurer eller andre, heller ikke de utnyttende metodene som brukes på altfor mange tekstilfabrikker. Det er likevel sannsynlig at man gjør nettopp det når man kjøper de kunstig billige klærne i nettbutikker som Shein.