Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

  • Klær

Elever brukte åpenhetsloven. Fast fashion-kjeden Lager 157 fikk 450 000 i bot

Publisert 30. oktober 2024
Foto: Åsta Skjervøy

«Hvordan klarer Lager 157 å ha så billige produkter?» lurte elevene fra Thora Storm videregående skole på. Saken endte som et historisk vedtak hos Forbrukertilsynet.

De fire elevene Andreas, Emilie, Inga og Markus fra Trondheim spurte Lager 157 om fabrikkarbeiderne får lønn til å leve av.

De fikk ikke svar på spørsmålene sine.

Retten til informasjon er en del av åpenhetsloven. I fjor klaget Framtiden i våre hender inn Lager 157 til Forbrukertilsynet for brudd på loven i sammenheng med drapet på fagforeningsaktivisten Shahidul Islam utenfor en av leverandørfabrikkene til Lager 157. 

Da elevene også klaget inn Lager 157 til Forbrukertilsynet fikk selskapet en klekkelig bot på 450 000 kroner for manglende åpenhet. Det er et historisk vedtak og første gang dette skjer. 

Lager 157 er et svensk selskap som i lang tid har drevet med hemmelighold rundt sin produksjon. Nå er vi veldig glad for at det svir å drive med hemmelighold.

Det nytter å engasjere seg

Lager 157 slapp tross alt relativt billig unna. Boten de nå har fått er på 0,4 prosent av selskapets omsetning, mens loven åpner opp for bot på opptil fire prosent. Likevel markerer dette hvor grensen går.

Før åpenhetsloven kom på plass kunne Lager 157 og andre bedrifter som selger varer og tjenester til oss forbrukere la være å svare på spørsmål knyttet til menneskerettigheter. Men nå skal alle som spør et selskap om arbeidsforhold i deres leverandørkjeder få svar og selskaper vil forhåpentligvis ta skritt i retning mot at arbeiderne skal få en lønn å leve av og trygge arbeidsforhold.

Jeg vil gi en stor takk til elevene ved Thora Storm i Trondheim. Folkens, det nytter å engasjere seg!

Dette har skjedd tidligere

25. juni 2023

Drap utenfor fabrikken til Lager 157 i Bangladesh

Sommeren 2023 ble fagforeningsaktivisten Shahidul Islam mishandlet av en gruppe menn utenfor fabrikken Prince Jacquard Sweaters Ltd i utkanten av Dhaka i Bangladesh. Fabrikken produserer klær for Lager 157. Overfallet skjedde rett etter at Shahidul hadde vært i møte med ledelsen og krevd at arbeiderne skulle få utbetalt flere måneders lønn og bonus som fabrikken skyldte dem. Shahidul døde av skadene. Administrasjonsleder ved Prince Jacquard er en av de som er anklaget for å stå bak gjerningen og sitter nå i varetekt.

02. august 2023

Framtiden i våre hender oppfordrer Lager 157 til å møte krav

Framtiden i våre hender kontaktet Lager 157 med spørsmål og oppfordring til å møte kravene til den lokale fagfagforeningen, Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation (BGIWF): Kleskjedene tilknykket fabrikken, deriblant Lager 157, skal bidra til at Shahiduls kone og to barn får kompensasjon og at arbeiderne som fortsatt jobber på Prince Jacquard blir sikret retten til å organisere seg.

01. november 2023

Framtiden i våre hender klager inn Lager 157 for brudd på åpenhetsloven

Vi hørte ikke tilbake fra fast fashion-kjeden Lager 157, til tross for purringer. De hadde heller ikke publisert en åpenhetsrapport på sin nettside, noe selskaper plikter å gjøre. Da klaget vi inn selskapet til Forbrukertilsynet for brudd på åpenhetsloven. Et halvt år etter at vi skrev det første brevet til Lager 157 tvang tilsynet frem en besvarelse og offentliggjøring av selskapets rapport. Derimot vrir selskapet seg stadig unna og unngår å ta ansvar for erstatning til Shahiduls enke og barn.

22. april 2024

Elever fra Thora Storm vgs etterspør informasjon fra Lager 157

Fire elever fra Thora Storm videregående i Trondheim sendte inn fire spørsmål til Lager 157 om blant annet levelønn. De får ikke svar på det de lurer på.

06. mai 2024

Elevene klager inn Lager 157 til Forbrukertilsynet

25. september 2024

Forbrukertilsynet gir Lager 157 en bot på 450 000 kroner

Forbrukertilsynet vedtar brudd på Åpenhetsloven og gir fast fashion-kjeden en bot. Dette er første gangen dette skjer.