-
Klær
Et grotesk bilde på kleskjedenes overproduksjon
Enorme mengder klær dumpet i Kenya viser behov for strenge retningslinjer for brukte klær som sendes ut av landet.
900 millioner brukte klesplagg ble eksportert fra Europa til Kenya i 2021. Hele 458 millioner av disse endte som avfall, fordi plaggene har for dårlig kvalitet og ikke egner seg for videresalg på Kenyas bruktmarked.
Det viser det nye rapporten «Trashion: The stealth export of waste plastic clothes to Kenya», som nylig ble gitt ut av Changing Markets. Den avslører også at 1 av 3 plagg, eller 307 millioner av plaggene, sannsynligvis inneholdt plastbaserte fiber. Dumpingen av klærne fører til forurensning av jordsmonn og vann.
Klesindustriens avfallskolonialisering
Vi husker de sjokkerende bildene av enorme fjellkjeder laget av klesavfall i Atacamaørkenen i Chile, som sirkulerte i fjor. Denne nye rapporten viser at det ikke var et enkelttilfelle, men del av klesindustriens forretningsmodell.
Her ser vi helt tydelig sammenhengen i hvordan kleskjedene dumper sitt avfallsproblem på fattigere land, som blir stående igjen med ansvaret for miljøbelastningen tekstilavfallet utgjør. At rike land dumper sitt tekstilavfall på fattigere land med dårlig avfallshåndtering er et strukturelt problem og ligner på avfallskolonialisering.
Rapporten viser at høye volum av importerte klær i dårlig kvalitet, kalt «Fagia» blir funnet strødd rundt markeder, dumpet i elva Nairobi, og blir brukt av lokale selgere som brensel for f. eks. å riste peanøtter. Sistnevnte gjør at lokalbefolkningen inhalerer røyken fra brennende syntetiske plagg. Blant Fagia-klærne ble det funnet kjente globale merker som HM og Marks and Spencer. Nå må fast fashion stoppes, og klesindustrien må tvinges til å ta ansvar avfallsproblemet de skaper!
Hvor er dine brukte klær?
Nordmenn ligger i verdenstoppen på overforbruk av klær. I følge en studie fra SIFO har vi nordmenn hele 359 plagg i skapet, og hvert femte plagg brukes sjelden eller aldri (SIFO). Årlig importeres opptil 15 kilo tekstiler per person, og 13,3 kilo av disse er til privat forbruk. Samtidig donerer hver av oss 12-13 kilo klær i året. Det vil si at vi kvitter oss med plagg for å kunne fylle på med stadig nye.
Men hvor havner de donerte plaggene? I en kartlegging av brukte tekstiler og tekstilavfall i Norge, gjennomført av Norsus på vegne av Miljødirektoratet i 2021, fant at hele 97 % av de brukte tekstilene som ble samlet inn i Norge blir eksportert til gjenbruk og avfallshåndtering i andre land. Uten strenge reguleringer av tekstileksport og tekstilavfall, risikerer vi at norske klær havner på søppelfyllinger i land som i Kenya, Chile og Ghana.
Produsentene må pålegges å ta ansvar
I fjor satt regjeringen ned et utvalg som skal utarbeide en utvidet produsentansvarsordning for klær i Norge. Det vil si en ordning som tvinger produsenter som setter klær på det markedet til å betale for avfallshåndtering av produktet etter endt bruk.
Dersom produsentansvaret virkelig skal monne på de store avfallsfjellene i det globale sør, er vi nødt til få på plass strenge retningslinjer for avfallshåndtering av klær som sendes ut av landet.