-
Mat
Gapet i klimapolitikken
Heldigvis har landbruksminister Sandra Borch (Sp) forpliktelser utenfor sitt eget matfat. Men tar hun ansvaret selv?
Landbruksministeren avlyser kostråd som et virkemiddel i klimapolitikken. Hun vil ikke gjøre noe for å redusere nordmenns kjøttforbruk.
Borchs utspill er en støtteerklæring til de bøndene som frykter mindre kjøttproduksjon i Norge. For statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er det mer som står på spill.
Støre leder nemlig en regjering som skal være best på stabil styring av landet. Økonomisk forutsigbarhet og styring i tråd med klimamålene er kjernen av et styringsparti i 2023.
Støre er derfor avhengig avtroverdighet i klimapolitikken. Da må Støre og Borch stå sam men om konsekvensene av Borchs utspill.
Hvis kosthold er avlyst som virkemiddel, hvor skal kuttene i klimagassutslipp i stedet komme fra?
Fremstår uansvarlig
Vi må bare forvente at Borch allerede har en plan for hva som skal er statte kostholdsendringer som klimapolitisk virkemiddel.
Dersom ikke regjeringen har et godt svar på dette, fremstår den som uansvarlig.
Det kan nemlig være snakk om over 2 millioner tonn i klimagassutslipp.
Klimakur 2030 tallfestet klimagevinsten ved endret kosthold til hele 2,9 millioner hvis vi følger dagens kostråd, om bare regjeringen hadde satt i gang til tak i år.
Åtte ulike scenarioer spenner fra 1,7 til hele åtte millioner tonn klimagassutslipp.
Tiden var i ferd med å løpe fra dette kuttpotensialet. Nå vet vi altså at Borch stryker hele gevinsten fra blokken
Grøntproduksjon
Nå handler riktignok norsk jordbrukspol tikk om mye mer enn klima gassutslipp. Det er derfor jordbruket har langt lavere mål om utslippskutt enn noen annen sektor i Norge.
Det er derfor jeg selv mener at bærekraft i jordbruket handler om mye mer enn klima. Selvbergingsgrad, produksjon av mat på norske ressurser, inntektsløft og flere økonomiske tiltak for å styrke grøntproduksjonen er noen av temaene.
Gevinsten fra kostholdsendringer henger også sammen med om økningen i grøntkonsumet kommer fra norske bønder, eller om vi gir markedsmulighetene til utlandet. Det er også landbruksministerens ansvar.
Vi vet at Borch vil ha mer grøntproduksjon. Hun er også forpliktet til å gjøre noe med det. Men det betyr ikke at kostråd kan tas helt ut av klimapolitikken, eller at klimapolitikken er en parentes i jordbruket.
Enige om hvordan Norge skal kutte?
Det er regjeringen som har satt seg ambisiøse klimamål. Det er de som har en klimaavtale med jordbruket. Det er statsminister Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) som skal presentere klimaregnskapet til regjeringen neste høst.
Å avlyse kostholdsgrepet etterlater et stort gap i klimapolitikken.
Om Borch venter at Støre og Eide skal tette gapet for henne, gjenstår å se. Vi håper de er enige om hvordan Norge skal kutte sine klimagassutslipp.
Dette innlegget ble først publisert i Aftenposten lørdag 29. april 2023