Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

Giften sprer seg med Temu

Publisert 04. februar 2025
Anja B. Riise og kjemiker Alexander Sandtorv er bekymret over innholdet i varer fra Temu. Foto: Knut Neerland og Emil W. Breistein

Hvis vi sier antimon, dioksan eller formaldehyd, hva tenker du på da? 

Du tenker antageligvis ikke på klær, kosmetikk eller lekene til barna dine. 

Antimon er en miljøgift. Det er giftig i små konsentrasjoner, og kan skade leveren. Du finner det for eksempel i industrien, der det brukes til å lage metallegeringer. 

Eller, fra Temu, i en barnejakke. 

Dioksan er et løsemiddel som brukes i kjemisk industri. Dampen til dioksan er giftig, og stoffet i seg selv er et mulig karsinogen. Det betyr at det kanskje er kreftfremkallende for mennesker. Den franske avisen Le Monde beskriver funn av dioksan i neglelakk fra ultralavpriskjeden Shein. Mengden dioksan var over tre ganger høyere enn den som er tillat.  

Formaldehyd er kreftfremkallende, og kan skade arvestoffet ditt, altså DNA-et. Formaldehyd har nemlig evnen til å kjemisk binde seg til arvestoffet, og slik ødelegge funksjonen. Formaldehyd ble funnet i caps fra Shein. Mengden var to ganger høyere enn det som er tillat. 

Dette er toppen av isberget. Hva tenker du hvis vi sier ordet bly? Du vet kanskje at det er et tungmetall, og noe du vil ha langt unna en barneleke. I en undersøkelse fra NRK i samarbeid med Miljødirektoratet ble det funnet bly i kretskortet til en barneleke – en liten hundevalp som kan bjeffe.  

Barn har hjerner, kropper og nervesystem under utvikling og er spesielt sårbare for bly. Bly er tross alt en nervegift, og det hoper seg opp i kroppen. Barn som blir eksponert for bly over tid kan ta stor skade av det. Atferdsendringer, nedsatt evne til læring og redusert IQ er noen av disse skadene. 

I samme undersøkelse blir det funnet så mye kadmium i en øredobb at den må deponeres som spesialavfall. Kadmium er også en miljøgift. 

Alle disse funnene kommer fra nettbutikker med adresse utenfor Europa. 

Handler du her utsetter du deg altså for en betydelig risiko.  

Men, tenker du kanskje, det er vel kinesiskproduserte varer på Clas Ohlson, eller Nille eller andre norske kjeder også? Og det har du nok rett i. Men det finnes en betydelig forskjell mellom å handle i norsk butikk, sammenliknet med Temu-appen. 

Butikkene må følge norske og europeiske regler. Risikoen for å bli utsatt for miljøgift er mye større hvis du kjøper fra leverandører som hopper over alle reglene som gjelder i Norge. 


“Handler du her utsetter du deg altså for en betydelig risiko.”

Dosen gjør giften, er det noe som heter. Større eksponering for farlige stoffer og miljøgifter over tid øker risikoen for å utvikle sykdommer eller få skade. Gjennom EU-regelverk og nasjonale rammer er mengden av stoffene vi har nevnt her, sterkt regulert. For å ta vare på helsen din. Kjøper du produkter fra Temu og liknende, mister du kontroll. Du vet rett og slett ikke hva du får. Du kan få en leke eller barneklær som ser helt vanlig ut, men som har ulovlige mengder miljøgift. Du kan ikke se dette med det blotte øyet. Det er usynlig.

Så kan du selvsagt velge å ta denne risikoen.

Samtidig vet vi at leker og klær bytter hender hele tiden i Norge. Tingene blir fort donert til flyktningmottaket eller barnehagen. Ting og tang blir solgt på den lokale bruktbutikken eller på Finn og Tise.

Da sprer giftstoffene seg på en måte som går langt over din og min vilje til å ta risikoen. Giftstoffene sprer seg uten at noen kan se dem. Helsefaren rammer også andre.

Vi skal ikke kalle Temu-fenomenet et virus, men virus-aktig, det kan vi godt kalle det.

Temu blir ikke lenger et spørsmål om pris og smak. Det blir problem som politikere må løse.

Giftproblemet gjør også overforbruket på nett til en sak som det haster å gjøre noe med. Vi har ikke mulighet til å «stoppe Temu ved grensa», men har muligheter til å gjøre produktkontrollen mye strengere. For eksempel ved å innføre streng kontroll av produkter som ikke er CE-merket, på kundens regning. Kanskje dette til og med kan føre til at vi får et Temu-forbud i praksis.

Andre virkemidler handler om å øke miljøavgiftene og fjerne tollfritaket for varer handlet over nettet. Dette vil likevel ta for lang tid. Selv om alle monner drar for å stoppe denne giftimporten, har vi verken tid til eller troen på at enkeltmennesker skal hamle opp med kinesiske nettgiganter. Din og min forstand er nødvendig, men ikke nok.

Overforbruk er ikke småtteri, og krever handlekraftige og ambisiøse politikere. Heldigvis har oppmerksomheten om risikoen knyttet til Temu bare økt i styrke den siste tiden. I en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for Framtiden i våre hender, sier syv av ti at politikere bør øke kontrollen av miljøgifter og kjemikalier i Temu-produkter.,

Vi vet at politikere jobber med å finne en vei ut av denne knipa. For oss som driver med formidling om miljøsaker og forbrukerstoff har mye å bidra med i denne saken. Vi slår alarm, og ser fram til å finne raske og varige løsninger på giftproblemet.

Kronikken ble først publisert i Klassekampen 3. februar 2025.