-
Klær
H&M, Vero Moda og Zalando må støtte lønnskampen i Bangladesh
De siste ukene har flere mennesker mistet livet i sammenstøt mellom demonstranter og politi i Bangladesh. Vi mener kleskjedene sitter med nøkkelen til en lønn det er mulig å leve av.
Lønnsnivået til menneskene som syr klærne våre er fortsatt så lavt at de fleste tekstilarbeiderne lever i fattigdom. I Bangladesh, det landet Norge importerer mest klær fra etter Kina, er minstelønnen i dag på snaue 810 kroner i måneden. Det er milevis og unna å dekke helt grunnleggende behov for mat, husly, helsetjenester og andre livsnødvendigheter.
De siste ukene har fortvilede og sinte arbeidere demonstrert utenfor fabrikker og i Dhakas gater med krav om at minstelønnen må opp til 2300 kroner (23 000 taka). Kravet har bred støtte fra fagbevegelsen både i Bangladesh og globalt.
Demonstrantene har så langt blitt brutalt slått tilbake av politiet. Fire arbeidere er bekreftet døde og mange er sårede. Lønnskommisjonen forslag til minstelønn kom i forrige uke og var på 1250 kroner (12 500 taka), kun 2 kr (20 taka) mer enn det arbeidsgiversiden gikk til forhandlingsbordet med. Fagforeningene har dermed blitt helt overkjørt.
1250 kroner er også en minstelønn som vil gjøre at landets 4 millioner tekstilarbeidere og familiene deres vil fortsette å slite med å få dekket selv de mest grunnleggende behov også i årene framover.
Framtiden i våre hender jobber nå for å støtte arbeidernes lønnskamp på to måter:
- VI samarbeider med nettverket Clean Clothes Campaign legger vi press på kleskjedene: Både H&M, Bestseller og Zalando, har stor produksjon ved fabrikker i Bangladesh. Fagforeninger har bedt disse og andre store selskaper om å gi sin offisielle støtte til kravet om 23 000 taka og betale en pris for varene som muliggjør dette. De har også bedt selskapene love at de ikke flytter produksjonen til andre land hvis minstelønna øker betydelig og om å sikre at arbeiderne hos selskapenes leverandører kan organisere seg. Så langt er det kun Patagonia som har støttet opp om fagbevegelsens lønnskrav.
- Vi har henvendt oss til norske myndigheter: Vi har skrevet brev til den norske ambassaden i Dhaka og til Utenriksdepartementet, og orientert dem minstelønnskampen og om politiets uakseptable håndtering av demonstrantene. Vi har bedt om at de kommer med en uttalelse til støtte for arbeiderne og støtter opp om kravet for en levelønn.
Ønsker du å støtte tekstilarbeidernes kamp? Gå inn på H&M, Bestseller (Vero Moda, Jack & Jones) og Zalando sine profiler på Facbook og Instagram og spør i kommentarfeltet under postene deres om hvorfor de ikke støtter fagforeningenes krav på 23 000 taka.