-
Mat
Nordmenn vil spise sunnere og mer bærekraftig
Hurra! Nye tall viser at vi spiser mer grønt og mindre kjøtt. Det er positive nyheter for klima og helsa vår.
I dag kom tallene om at forbruket av rødt kjøtt har gått ned med syv prosent i løpet av ifjor. Ikke siden 1992 har tallene vært så lave. Samtidig har det vært en stor økning i mengden frukt og grønt vi spiser: Tidligere oppga bare 18 prosent av befolkningen at de fikk i seg fem om dagen, men på bare ett år har dette økt til 24 prosent.
Dette vil få store konsekvenser både for klima og for helsa vår.
De nye kostrådene sier tydelig at vi bør velge mest mat fra planteriket og spise mindre kjøtt for å ha god helse. Faktisk vil det har stor effekt på helsebudsjettene også: Hvis vi følger kostrådene og spiser mer grønt og mindre kjøtt, vil det ha en samfunnsøkonomisk effekt på opp mot 71 milliarder kroner årlig.
Det har også en enorm klimaeffekt: Å følge kostrådene vil ifølge Miljødirektoratet være blant de mest effektive klimatiltakene som er utredet.
På tross av dagens gode nyheter er vi langt unna å følge kostrådene. Nå trenger vi at politikerne tar dette viktige feltet på alvor – og gjør det lettere for oss å velge den sunne og bærekraftige maten.
Vi trenger en handlingsplan for kostrådene som både gjør det mer gunstig for bønder å produsere mer grønt og korn, samtidig som det blir lettere for oss å ta gode matvalg i butikken.