-
Forbruk
-
Klima
Overforbruk er elefanten i rommet under COP27
Den norske delegasjonen til klimatoppmøtet reiser med bagasjen full av krav om hvordan andre land skal kutte, men må også forplikte seg til å redusere i eget overforbruk.
På klimatoppmøtet COP 27 i Egypt står rettferdighet på dagsorden.
Norge bør bidra inn i møtet ved å presentere konkrete mål og verktøy for å redusere de norske utslippene fra forbruket vårt.
Vi er i verdenstoppen på overforbruk. Og FNs klimapanel anslår at vi kan kutte mellom 40 og 70 prosent av de globale klimautslippene med virkemidler rettet mot forbruk.
Går Barth Eide på talerstolen under toppmøtet og tar ansvar for det enorme utslippet forbruket vårt har, vil det vil være et sterkt signal til verden om større rettferdighet i klimaomstillingen.
Norge slipper unna med utslipp
FNs klimaforhandlinger skjer for 27. gang den andre og tredje uka i november, denne gang med Egypt som vertskap.
Vi i Framtiden i våre hender har store forventninger for forhandlingene der blant annet en finansieringsordning for tap og skade som følge av klimaendringer ligger an til å bli et sentralt tema.
Høstens flom i Pakistan er et trist eksempel på at landene som blir hardest rammet av klimakrisa ikke er de som har mest skyld i å skape den. Land med høyt historisk ansvar må komme på banen og betale for sine synder.
Finansiering av tap og skade er nødvendig i de tilfellene klimaendringene allerede har gått så langt at tap og skade er uunngåelig, men det aller viktigste er så klart å stoppe klimaendringene før de kommer så langt enda flere steder.
Her har Norge et stort ansvar. I dag tar vi bare ansvar for noe av det: vi binder oss til å kutte utslippene vi skaper innenfor egne landegrenser. Mens det meste av overforbruket vårt er varer importert fra andre land. Utslippene for dette sniker vi oss unna i våre offisielle klimaregnskap.
Forbruk og produksjon - to sider av samme sak
Norge er verdensledende i overforbruk, men dette er ikke synlig i vårt offisielle klimaregnskap. Vårt overforbruk av varer og tjenester utgjør et skjult klimaavtrykk som Norge i dag ikke tar ansvar for, men som det er vi som kan gjøre noe med.
Globalt har verdens ti prosent rikeste ansvar for over halvparten av de totale klimagassutslippene fra forbruk. Det inkluderer de aller fleste av oss her i Norge.
Slik klimamålene ser ut i dag, må folk og myndigheter i det globale sør stå til eneansvar for utslippene som skapes ved produksjon av varer – til oss. Dersom vi skal nå 1,5-gradersmålet, må utslippene fra forbruket vårt reduseres til omtrent 3 tonn CO2 per person mot 2030 – mot dagens 11 tonn CO2 per gjennomsnittsnordmann.
For å ta fatt på oppgaven om å redusere og endre vårt eget forbruk trenger vi å spre forståelsen av at forbruk og produksjon er to sider av samme sak.
Samtidig er det viktig å sørge for at forbruksreduksjonen gjøres på en rettferdig måte som ikke bidrar til å øke den sosiale ulikheten i Norge.
Støre og Barth Eide – vis at vi mener alvor!
FNs klimapanel viser oss at hvis vi skal lykkes med både klimamålene våre og de globale bærekraftsmålene er vi avhengig av et mer rettferdig fordelt forbruksnivå globalt.
COP27 er blant de fremste arenaene statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide har for å presentere Norge på den internasjonale scenen.
Norge og de andre nordiske landene har allerede gjennom samarbeidet i Nordisk Ministeråd tatt på seg oppgaven med å kutte utslippene fra forbruket vårt. Nå må Norge ta steget videre og få på plass verktøy, mål og virkemidler som viser at vi mener alvor. På den måten kan vi gi verden håp om at vi kan lykkes med klimaomstillingen.