-
Mat
Plommer fra åker til søpla
Akkurat nå går tonnevis av spiselige plommer i søpla rundt omkring i Norge. Nå må matsløsingen ta slutt!
Det er høysesong for frukt og grønt i norske åkre, men hva hjelper det om vi ikke får tak i dem i butikken? I forrige uke lå 250 tonn usolgte plommer på fruktlagre rundt omkring i landet, ifølge Nrk, og tonnevis endte i søpla.
Hvorfor? Fordi dagligvarekjedene heller kjøper billigere plommer fra utlandet og Gartnerhallen mener plommebøndene har fått en for høy avling i år.
Samtidig har dagligvarekjedene i løpet av juni og juli i år importert 257 tonn plommer, ifølge samme Nrk-sak.
Unødvendig matsvinn
Bønder mister deler eller hele inntekta, og i stedet for deilige, store plommer får vi store mengder matsvinn.
Skal vi nå målet om halvering av matsvinnet i Norge innen 2030 må vi skjerpe oss. Det skurrer at det ikke er en plan B og C for fullverdig frukt og grønt som ikke får plass i butikkhyllene i matbutikken, enten det er på grunn av såkalt skjønnhetsfeil eller for store avlinger.
Folk forteller at de ser etter norske plommer i butikkene, men finner bare de importerte, melder Nettavisen.
Urettferdig og uforutsigbart for frukt- og grøntbønder
På andre landbruksvarer, som kjøtt, korn og melk, har samvirker såkalt mottaksplikt. Det betyr at de er forpliktet til å kjøpe inn produkter fra produsentene innen disse kategoriene, uavhengig av sted og om det er lite eller mye. Men denne gjelder ikke for frukt- og grøntbøndene som risikerer å brenne inne med årets avling.
Gartnerhallen mener at mottaksplikten ikke er en quick fix for å sikre salget av frukt og grønt. Gartnerhallen er altså produsentorganisasjonen for frukt, bær og grønnsaker og mellomleddet mellom bonde og fruktleverandøren Bama. Istedenfor satses det heller på god produksjonsplanlegging.
Men man kan spørre seg om løsningen fungerer når det hvert år kommer oppslag om poteter som må kastes på grunn av små skjønnhetsfeil, blomkål som må kastes fordi den er gul, gulrøtter som er for stygge, eller plommer som selges på dugnad fordi frukt- og grøntleverandørene gjør om på avtaler i siste liten eller ikke kjøper nok. Sistnevnte bonde endte med å hugge ned 1700 plommetrær på grunn av den store usikkerheten i disse avtalene.
Denne enorme sløsingen må ta slutt. Nå er det på tide med matkastelov som stiller krav til dagligvarekjedene, så de slipper til flere norske grønnsaker i butikken.