Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Presset mot Nike vokser

Publisert 11. september 2024

Stadig flere kritiske stemmer peker på brudd på arbeidernes rettigheter i selskapets leverandørkjeder. Oljefondet er en av dem som går i front for ansvarliggjøring av sportsgiganten.

Oljefondet er Nikes niende største investor og er en tungtveiende stemme. På selskapets generalforsamling i går stemte fondet for et forslag som vil styrke rettighetene til arbeidere som produserer Nikes varer

Forslaget gikk ut på at Nike må vurdere å skrive under på bindende avtaler for å sikre faglige rettigheter for arbeidere ved fabrikker i land hvor risikoen for menneskerettighetsbrudd er høy. Storebrand, KLP og DNB, som også er aksjonærer, støttet opp om forslaget som dessverre falt gjennom.

Likevel viser støtten til forslaget fra en rekke store aktører et klart signal til Nike om at de må endre kurs, og ta mer ansvar for lønn og arbeidsforhold i leverandørkjedene.

Framtiden i våre hender har gjennom nettverket Clean Clothes Campaign støttet kravet om kompensasjon til arbeiderne ved fabrikken Violet Apparel. Vi har i flere møter informert Oljefondet om situasjonen og Nikes manglende vilje til å ta ansvar.

Stadig ingen kompensasjon, men skyhøye lederlønninger

Da Violet Apparel i Kambodsja uten forvarsel stengte dørene i 2020 ble mer enn 1200 arbeidere brått uten arbeid. En annen av sportsgigantens leverandører, Hong Seng i Thailand, utsatte arbeiderne for lønnstyveri under pandemien i 2020. Nike har hittil nektet å sikre arbeiderne de ubetalte lønningene og kompensasjonen.

Mer enn 70 investorer signerte i fjor et brev til Nike hvor de oppfordret selskapet til å sikre kompensasjon. Blant investorene var de norske selskapene Storebrand, KLP og DNB.

Konsekvensene av nedleggelsen av fabrikken Violet Apparel er grundig dokumentert i den amerikanske menneskerettighetsorgansasjonen Worker Rights Consortium sin rapport “Failure to pay terminal benefits”. Nike hevder at de selv ikke har funnet noen bevis for at det har vært produsert varer i fabrikken etter 2006. Fremfor løsninger kommer selskapet med bortforklaringer. Det er ikke pengene det står på: Summen arbeiderne krever, 23 millioner, er en dråpe i havet sammenlignet med Nikes nettoinntekt i fjor; 1,5 milliarder dollar.

Mens arbeidere venter på ubetalt lønn og kompensasjon, har Nikes direktør fått lønn og andre goder tilsvarende 177 millioner dollar. Oljefondet har ved flere anledninger påpekt at lederlønningene er for høye, spesielt i de amerikanske selskapene. 

Studentstreiker mot Nike over hele USA

Andre kritiske stemmer inkluderer studenter ved amerikanske universiteter som har kontrakter, i noen tilfeller helt opp i flere hundre millioner av dollar, med Nike. Over hele USA har studenter organisert streiker og protester i ukene før selskapets generalforsamling, i solidaritet med arbeiderne som lager universitetsklærne deres. Studentene håper at universitetenes innkjøpsmakt skal gi seg utslag i et reelt press mot Nike.

Et økende antall forbrukerne sier også ifra: Så langt har mer enn 140 000 personer, mange av disse potensielle Nike-kunder, signert en kampanje som oppfordrer Nike til å sikre at arbeiderne får den kompensasjonen de så lenge har måttet klare seg uten.

En tidligere Violet Apparel-arbeider forklarer alvoret i situasjonen: «Hvis jeg får utbetalt pengene Nike og deres hovedleverandør skylder meg vil jeg kunne betale gjelda som henger over meg siden lenge. Jeg håper å få pengene og slik at jeg endelig kan unnslippe lånehaiene.»


Vil du bidra til at arbeiderne får kompensasjonen de har krav på? Signer den internasjonale underskriftskampanjen rettet mot Nike.