Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Rana Plaza kan skje igjen

Publisert 23. april 2021
Tekstilarbeidere krever en sikker arbeidsplass. Foto: Solidarity Center

De bangladeshiske arbeiderne som syr våre klær har vært beskyttet av en banebrytende og livreddende sikkerhetsavtale siden 2013. 1. juni går avtalen ut, men kleskjedene har nektet å signere en ny avtale. Mange liv kan gå tapt på fabrukker hvis ikke selskapene tar ansvar.

Det er åtte år siden bygningen Rana Plaza raste sammen. 1138 tekstilarbeidere døde og mer enn 2500 ble skadet.

Tragedien vekket avsky og raseri verden over, men skapte samtidig et rom for å presse kleskjedene til å signere en avtale for å starte et systematisk sikkerhetsarbeid på fabrikkene. Over 200 selskaper ble etter hvert med, og mange fabrikker som i 2013 var livsfarlige, er nå langt tryggere.

Les mer om Rana Plaza og send en melding til kjeskjedene om at de må fornye sikkerhetsavtalen!

Trenger ny avtale

Men den banebrytende og livreddende avtalen går ut 1. juni. Skal den kunne fornyes, må kleskjeder som BIKBOK, H&M, Vero Moda og Zara være villige til å bli med videre. Så langt har kun ett selskap, engelske ASOS, gitt et klart signal om at de forplikter seg til sikkerhetsarbeidet.

De andre kleskjedene nekter, og dermed står avtalen i overhengende fare for å bli skrotet.

Sikkerhetsavtalen har gitt resultater. På grunn av avtalen har rundt 38.000 sikkerhetsinspeksjoner blitt gjennomført, på de mer enn 1.600 fabrikkene som avtalen dekker. 120.000 farlige forhold knyttet til brannsikkerhet, elektrisitet og bygningsmasse har blitt rettet opp. Og to millioner arbeidere går hver dag på jobb i sikrere fabrikker.

Tilbake til start

Uten en ny avtale vil sikkerhetsarbeidet stoppe opp. Til tross for store fremskritt gjenstår mye arbeid for tryggere fabrikker i Bangladesh.

1200 fabrikker har fortsatt ikke fullt ut tilfredsstillende brannvarslingssystem, 900 produksjonssteder trenger å sikre gode nok rømningsveier, og 300 fabrikker har ikke avsluttet arbeidet med å sikre bærekonstruksjoner for å hindre kollaps og andre farlige hendelser.

Uten sikkerhetsavtalen vil eksisterende og nye fabrikker kun bli sjekket av bangladeshiske myndigheter. De mangler fortsatt ressurser til å gjøre en effektiv jobb, slik praksis var i tiden rundt kollapsen av Rana Plaza.

Kleskjedene har en måned på å bestemme om det felles sikkerhetsløftet som de har applaudert og brukt til å fremheve sin egen ansvarlighet, har livets rett eller ikke.

Se tekstilarbeiderne fortelle hvorfor sikkerhetsavtalen gjør en forskjell