-
Klær
Sikkerhetsavtalen utvides til Pakistan
Endelig kommer den livreddende sikkerhetsavtalen til Pakistan
Pakistan får nå en viktig og juridisk bindende sikkerhetsavtale mellom kles- og tekstilkjeder og en rekke fagforeninger. Pakistan har mange tekstilfabrikker, og opplevd flere alvorlige branner og arbeidsulykker på fabrikkene.
Den nye avtalen bygger på en tilsvarende sikkerhetsavtale for Bangladesh, som ble laget kort tid etter Rana Plaza-katastrofen i 2013. 1138 arbeidere døde og om lag 2500 ble skadet da en bygning med flere tekstilfabrikker kollapset.
Mindre frykt
– Etter flere års kamp for å få avtalen til Pakistan, vil arbeiderne endelig omfattes av effektive overvåkings- og klagemekanismer på fabrikkene, sier Nasir Mansoor, generalsekretær i National Trade Union Federation i Pakistan.
Han er lettet over at avtalen har kommet på plass:
– Hvis mange nok kles- og tekstilkjeder signerer, trenger ikke arbeidere lenger å frykte for livet når de skal på jobb. De vil også vite hvor de kan henvende seg hvis de føler seg utrygge. Styrken til avtalen er at fagforeninger har lik makt som selskaper i ulike beslutningsprosesser.
Vil omfatte mange selskaper
De frivillige tilsynsordninger som har vært på fabrikkene før avtalen har ikke fungert. Bare i 2022 har minst 19 kles- og tekstilarbeidere dødd i ulykker i landets tekstilfabrikker fram til i dag.
Sikkerhetsavtalen vil derfor kunne redde liv. 187 selskaper har tidligere signert på avtalen, som så langt bare har dekket Bangladesh. Minst halvparten av disse selskapene kjøper varer fra Pakistan, og signerer de avtalen der vil mange hundre fabrikker bli inkludert.
Gode erfaringer fra Bangladesh
Framtiden i våre hender har hele veien støttet de pakistanske fagforeningene og lagt press på kleskjedene for at avtalen skulle bli en realitet, basert på erfaringer fra Bangladesh. Frivillige tilsynsordninger har ikke fungert i Pakistan, og bare i 2022 har det så langt har minst 19 kles- og tekstilarbeidere dødd i ulykker i landets tekstilfabrikker. I Bangladesh har sikkerhetsavtalen vært svært effektiv og forandret kles- og tekstilindustrien i landet. Mer enn 1600 fabrikker med over 2,5 millioner arbeidere har fått styrket sikkerhet på arbeidsplassen.
Fagforeningene og Framtiden i våre hender håper nå at det samme vil skje i Pakistan.
Kles- og tekstilindustrien i Pakistan har de siste årene hatt en rekke dødsulykker. I 2012 døde 250 arbeidere i en fabrikkbrann i Karachi. Brannen var den verste i tekstilindustriens historie. Senest i juni 2022 ble to arbeidere skadd i en brann på fabrikken Model Colony i Karachi, ifølge en oversikt fra Clean Clothes Campaign.
Pakistan er et viktig produsentland for klær og tekstiler til Norge. I 2021 importerte vi 2602 tonn klær til Norge herfra. Flere kjente butikkjeder selger varer fra landet, som H&M, Vero Moda, Cubus og Lindex.
I ukene fremover vil selskapene, hver for seg, signere sikkerhetsavtalene for Pakistan.
Bak avtalen står de globale fagorganisasjonene IndustriALL og UNI Global og pakistanske fagforeninger.
Om sikkerhetsavtalen for Pakistan
- Er juridisk bindende for kleskjedene som produserer i landet
- Sikrer inspeksjoner og tidsfrister for å utbedre farlige forhold
- Sikrer at leverandører har midler til å betale for utbedringer
- Beskytter arbeidere gjennom hele leverandørkjeden til merkevarene
- Sikrer at arbeidere som vil varsle om farlige forhold kan gjøre det anonymt og trygt
- Alle rapporter fra sikkerhetskontrollene, og oppfølging, er offentlig tilgjengelig på sikkerhetsavtalens hjemmeside