-
Klær
Søppeltømmere for klesindustrien?
Har Fretex, UFF, Røde Kors og Kirkens Bymisjon blitt klesindustriens søppeltømmere?
Jeg har gruet meg til å skrive dette - fordi jeg respekter innsatsen til folkene i disse organisasjonene. Men stadig nye rapporter og avsløringer viser at rike lands brukte klær er et stort avfallsproblem. Det er naivt å tro at dette ikke gjelder klær fra Norge.
Vi sender 125 millioner brukte plagg ut av Norge hvert år. Hadde klærne blitt igjen i Norge ville avfallssystemet knekt sammen under vekten. Da måtte kleskjedene stå til ansvar – i det minste ved å betale for en ansvarlig håndtering. Det slipper de i dag - fordi vi sender 97 prosent av de innsamlede klærne ut av landet. Ute av syne, ute av sinn.
Sånn fungerer innsamlerne som kleskjedenes søppeltømmere.
På det europeiske bruktmarkedet blir to millioner tonn klær kjøpt og solgt som handelsvarer. Mye selges videre til land som Kenya og Ghana – der vet vi at 40% kastes og ender i naturen fordi kvaliteten er for lav.
Flere ting må skje:
- Mer åpenhet! Innsamlerne må vise mer åpenhet om hva som skjer med våre brukte klær etter at de er levert inn.
- Ikke send ut søppel! Søppel må sorteres ut før klærne sendes ut av landet – og det må klesindustrien betale for!
- Og til slutt. Ikke bruk bruktinnsamling til å grønnvaske kleskjeder.
I dag har for eksempel Fretex samarbeid med Kappahl som gjør at hvis du leverer inn brukte klær i butikken, får du på rabatt på å kjøpe nytt. Vi må redusere forbruket av nye klær, ikke oppfordre til det. Det må Fretex og de andre innsamlerne bidra til!