-
Forbruk
Vi pusser opp mest i hele verden
Oppussingen fører til store klimagassutslipp, større forbruk av ressurser og stadig økende avfallshauger.
Tre av fire i Norge eier boligen de bor i og i tillegg har velstandsøkningen gjort at vi har mulighet til å pusse opp boligen vår mer enn før. Det er en kvalitet at vi ønsker å ha det fint og ordentlig, men dette har en bakside.
Bruk mer tid på vedlikehold, utsett behovet for oppussing og gjør slik boligen din grønnere!
Konsekvensene av oppussingsiveren
I 2019 brukte vi mer enn 80 milliarder på oppussing av egne hjem. Grovt regnet blir det et klimagassutslipp på 3,5 millioner tonn. Samtidig blir dette et avfalls- og ressursproblem. I 2018 forårsaket rehabilitering over 450.000 tonn avfall. Mye av dette avfallet består av fullt brukbare ting.
Rommet vi pusser opp oftest, er stua, mens kjøkken og bad er de rommene som koster mest, og som krever flest ressurser. Å skifte kjøkkenet eller pusse opp badet bidrar fort til utslipp av fire tonn CO2, og kjøp av møbler for 20.000 kroner kan gi et klimagassutslipp på 1 tonn CO2.
Det er mange grunner til at vi setter i gang med å forandre boligene våre. Vi ønsker fornying. Kanskje nye farger, moter og trender forandrer seg. Interiøret begynner å bli slitt, møbler og innredning blir slarkete, eller vi får nye behov.
Og det er lett å bli inspirert! Vi oversvømmes av oppussingsprogram og inspirasjonsvideoer, interiørmagasiner, kjendiser som viser fram sitt nye hjem og fristende tilbud ,som "Skift kjøkken nå! Supertilbud på fliser!"
Vi har de beste intensjoner når vi rehabiliterer. Ofte skifter vi gammelt panel og originale vinduer med kopier uten at det er nødvendig. I tillegg til at dette ofte medfører unødvendige klimagassutslipp og bruk av ressurser, fjerner vi husets historie for dem som kommer etter oss.