Ressursbank for folkehøyskoler
Nyttige ressurser om bærekraftig og lokal mat på folkehøgskolen.
Undervisning
Korte videoer og fortellinger
Disse kan elevene kan se/høre som innledende info eller interessevekker 5-20 min. Kan brukes som intro til aktivitet eller på morgensamling.
- Video: Vegetarmat - intervju med Daniel
- Video: Butikkene og vi
- Video: Dumpster Deli dagligvare
- Pølsepålegget har sagt mø
Elevaktiviteter
Aktiviteter til undervisning. Beskrevet med hva du trenger og fremgangsmåte.
- Fermentering (kommer)
- Slik intervjuer du en butikkansatt (kommer)
- Dyrking av mikrogrønt (kommer)
Foredrag/workshops/temabolker
Inspirasjon til foredrag og workshops som enten kan holdes av lærer/kjøkken eller som en del av et besøk fra Fremtiden i våre hender eller noen av våre samarbeidspartnere.
- Hybelmat (kommer)
Andre undervisningsressurser
- Kommer
Drift
Her finner du inspirasjon og eksempler til hva bærekraftig mat er og hvordan skolen kan sanke, dyrke og lage mer bærekraftig mat. Hvordan lager vi gode rammer for bærekraftsarbeid på skolen og hva kan vi gjøre i praksis?
Praktiske grep
- Guide - bærekraftig mat (kommer)
- Skolehage - Sogndal (kommer)
- Involver elevene på kjøkkenet - Lofoten (PDF)
Miljøledelse
- Rektor forteller (kommer)
- Aksjonslæring som metodikk – gjort-lært-lurt (kommer)
Fortellinger fra skolene
Vi vil gjerne høre hva dere gjør og videreformidle alle de gode eksemplene. Vi lærer av hverandre. Sammen kan vi utvikle de gode eksemplene videre til praktiske grep og undervisningsressurser flere kan ta i bruk. Fortell, film og ta bilde av det dere gjør. Send gjerne til Line på [email protected].
- Magasinartikkel fra samling i pilotåret
- Artikkel i STEG fra kjøkkensamlingene
- Trondheimsfjord fhs - aksjon på FNs dag for matsvinn (se fra 6.11)