Sustainable food
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Interdum urna eget viverra dui netus volutpat ac nulla. Quis nisl ut tortor pharetra tincidunt facilisi faucibus aliquam nibh.
Brenner du
Utfordringer med dagens matsystem
✺Overproduksjon av kjøtt
Kjøtt har et stort klimaavtrykk, krever enorme ressurser og arealer. I Norge har vi også overproduksjon av kjøtt. Vi jobber for å minske avtrykket til kjøttindustrien, redusere kjøttforbruket og øke produksjonen av norsk, plantebasert mat.
✱ Enormt matsvinn
Vi kaster en tredjedel av all maten som produseres. Maten vi kaster bare i Norge, kunne mettet mer enn én million mennesker. Vi jobber for gode løsninger som kutter matsvinn i hele verdikjeden: I det offentlige, i næringslivet, og hjemme hos deg og meg.❉❉
✦Soya og fôrråvarer
Norske husdyr og oppdrettsfisk spiser store mengder kraftfôr. Vi jobber med å avdekke utfordringene til fôrråvarer som soya fra Brasil, samt presentere bærekraftige fôralternativer, øke antallet dyr på beite og bedre dyrevelferden.
❉Norge og verden
Norsk matproduksjon er vevd inn i det globale. Forurensning, dårlig ressursbruk, tap av biodiversitet og uforsvarlige arbeidsforhold er utfordringer i matsystemet globalt. Vi jobber for et bærekraftig matsystem, med mennesker og miljø i sentrum.
Oppdateringer innen bærekraftig mat
Nye kostråd!
Etter å ha gjennomgått over 2000 forskningsartikler om ernæring, konkluderer nordiske eksperter med at det er stor overlapp mellom maten som er bra for kroppen og den som er bra for kloden. De nye kostrådene våre ble lansert i august og sier at vi skal "velge mest mat fra planteriket" og spise maks 350 gr rødt kjøtt i uka. Dette vil kutte utslipp og styrke folkehelsa.
✺ Win
Satsning på grøntproduksjon og klima i jordbruksoppgjøret!
Stortinget vedtar en økt satsning på grønt- og matkornproduksjon i Norge, hvor flere av våre krav til grønn matomstilling er innfridd - inkludert en egen plan for mer plantebasert mat. I tillegg skal vi få en stortingsmelding i 2025 som viser hvordan fremtidens matproduksjon kan være i tråd med folkehelse, klima og natur. Dette er et viktig steg på veien til et mer bærekraftig matsystem.
Forslag til matkastelov er her!
Regjeringen får utlevert forslag til en matkastelov fra matsvinn-utvalget som Framtiden i våre hender med flere har sittet i. Vi har arbeidet siden 2016 for å få innført en forpliktende matkastelov som skal redusere matsvinnet i matbransjen.
✺ Win
Endelig kommer matkasteloven!
Vi må halvere matsvinnet innen 2030. For å få til det trenger vi en matkastelov som en brekkstang inn i søppelkonteinere over hele landet for å redde maten. Og nå skal den endelig utredes!
100 millioner brød har blitt kastet siden Regjeringa lovet en ny matkastelov
100 millioner brød har blitt kastet siden Støre og Vedum skrev under på Hurdalsplattformen, hvor de lovet at vi skulle få en matkastelov.
Norsk oppdrett øker importen av soya
Forbruket av den problematiske råvaren økte med 40 prosent fra 2017 til 2020.
Kritikkverdige forhold bak leverandørene av soya til norsk laks
Rapport avdekker at de brasilianske produsentene av soya til norsk laksefôr har vært involvert i ulovlig avskoging, voldelige landkonflikter, ulovlig bruk av urfolksterritorium og slavelignende arbeidsforhold.
Rapporter
Underutnytta matressursar
Utredning av forslag til matkastelov
Jordbruk kjøtt og klima
Soya i norsk for
Fagfolk som jobber med mat hos oss
Slik jobber vi for mer bærekraftig mat
- Vi sprer kunnskap
Vi jobber målrettet med å øke kunnskapen om bærekraftig mat gjennom media. Vi skriver rapporter, er i tett kontakt med bondenæringen og matindustrien, arrangerer frokostmøter og seminarer. Vi bruker våre egne kanaler for å nå ut med informasjon om hvordan du kan bidra til et mer bærekraftig matsystem.
- Fokus på løsninger
Vi gir tips til hvordan man kan spise mer bærekraftig, og informerer om gode alternativer til problematiske mattyper. Det bidrar til å øke presset på produsentene som bruker lite bærekraftige metoder og for å påvirke politikere og bondeorganisasjonene til å jobbe for en mer bærekraftig matproduksjon.
- Vi påvirker
Vi møter politikere, næringsliv og interesseorganisasjoner for å fortelle om de bærekraftige løsningene. Vi deltar i debatter om landbruk og matproduksjon og følger myndighetenes arbeid. Vi samarbeider med organisasjoner i Europa for å få større påvirkningskraft i reguleringsarbeid i EU.