Mer grønt gir stor natur- og klimaeffekt
Å følge norske kostråd ved å spise mindre kjøtt og mer villfisk, grove kornprodukter og grønt (grønnsaker, frukt og bær), er nødvendig for å nå norske klimamål. Det betyr ikke at vi må slutte å spise kjøtt, men at man burde spise en moderat mengde kjøtt, også fordi det vil gi mer plass i kostholdet til det vi burde spise mer av. Dette vil kunne ha en positiv effekt på natur, fordi grøntproduksjon krever mindre areal, vann og andre innsatsfaktorer. Dersom vi har færre husdyr og disse husdyra går mer på beite, blir vi også mindre avhengig av andre lands matjord for å produsere fôrråvarer, som soya fra Brasil.
Kjøttforbruket vårt koster mye
Halvparten av befolkningen spiser mer kjøtt enn kostrådene anbefaler. Samtidig er det kun 18 prosent av oss som spiser nok frukt og grønt. Dersom vi fulgte kostrådene ved å spise mindre kjøtt og mer fisk, grønt og korn, ville helseeffekten være verdt mellom 28 og 62 milliarder kroner årlig. Dette er fordi vi vil få en sunnere befolkning med flere gode leveår, og reduserte helsetjenestekostnader.
Mer plantemat betyr økt selvforsyning
Vi er nesten selvforsynte med animalske produkter (egg, meierivarer, kjøtt og fisk), men vi importerer mye av dyrefôret og over halvparten av grønnsakene og frukten vi spiser. Dersom vi skal øke selvforsyningen, må vi derfor produsere mer grønnsaker, frukt og korn. Det er mulig: Vi kan mer enn doble produksjonen av frukt og grønnsaker, og kornproduksjonen kan økes betraktelig.
→ Se kilder og les mer.