-
Elektronikk
Slik gir du mobilen et langt liv
Her er våre beste tips til å beholde mobilen din så lenge som mulig. Bra for miljøet, klimaet og lommeboka.
1. Bruk beskyttelse. Rammer og glass på mobilene våre blir bare tynnere og enklere å ødelegge. Kompenser for tynt glass i skjermen med en god skjermbeskyttelse og et gummiert omslag. I tillegg til å beskytte telefonen ved fall, så slipper du riper og andre kosmetiske skader. En undersøkelse fra USA viser at hele 72 prosent har klart å knuse en mobil i løpet av livet og 57 prosent har klart å ødelegge mer enn en.
2. Unngå dødsfellene. Lær av andres feil og unngå situasjonene der flest mobiler erfaringsmessig knuses. En britisk undersøkelse har forsøkt å kartlegge hvordan mobilene blir knust. Grunnene britene oppgir kan nok være relevante for oss nordmenn også:
- En natt/kveld på byen
- Mistet i toalettet
- Glemte at mobilen var i baklomme og satt ned
- Et barn mistet den
- Holdt mobilen i en hånd og skrev melding
- Kastet den på sofa/seng, og den spratt videre til gulv
- Falt ut av lomme under trening
- Kastet den i sinne
- Forsøkte å kaste den på noen og bommet
- Forøkte å ta en selfie
- Fant den mysteriøst knust i veske/bag/sekk
- Glemte at mobilen var i bukselomme foran og dumpet inn i et bordhjørne
- Gikk og krasjet i noen/noe mens en så på skjermen, og mistet da mobilen
- Falt i badekaret
- La den i bilsetet og satt seg på den
- La den på en stol og satt på den
- La utilsiktet noe tungt på telefonen
- Øretelefonene hengte seg opp i dør eller lignende, og mobilen ble revet ut av hendene
- Glemte at mobilen lå på taket av bilen
3. Vær snill med batteriet. De siste prosentene under lading og full utlading sliter ekstra på batteriet. Lad telefonen til rundt 80 prosent, og unngå at den blir helt utladet. Apple anbefaler i tillegg at mobilen får en full ladesyklus en gang i måneden. Fullad telefonen og la den bli helt utladet igjen.
4. Logg av. Skru av wifi, blåtann og mobilt internett når det ikke er i bruk. Da sparer du batteriet for unødvendig strømbruk. Batteriet er laget for å tåle et visst antall ladesykluser, og produsentene garanterer bare rundt 500.
5. Start på nytt. Ta en fast omstart av mobilen rundt en gang i uka. Det kan rydde opp i prosesser som kan skape krøll, få den til å "henge", bli treg eller rar.
6. Rydd opp. Kvitt deg med installerte spill og andre programmer du ikke bruker. De kan spise av minne og prosessorkapasitet, også når du ikke bruker programmene. Skru av unødvendig varsling for programmene.
7. Nye krefter. Et batteriskifte kan gi nytt liv til en eldre problemtelefon. En test gjort av Tek viste at en eldre iPhone ble 30 % raskere etter et batteribytte. For mange eldre mobiler er det også enklere å skifte batteri selv, noe som gjør det spesielt rimelig. På ifixit og Youtube finner du en hel masse guider til hvordan du bytter batteri. Å la et verksted gjøre det er også et alternativ selvsagt.
8. Utdatert operativsystem? Er telefonen for gammel for nye smartklokker eller annet tilbehør? Vurder å kjøpe brukt tilleggsutstyr som mobilen din støtter. For de med bare to tommeltotter og som er moderat teknisk anlagt er det mulig å oppdatere en Android-telefon med et operativsystem som ikke er laget av produsenten. Det kan være en måte å få apper til å fungere selv på eldre telefoner. LineageOS er et av de meste kjente basert på åpen kildekode. For mange vil det øke levetiden på mobilen og gi deg funksjonalitet du ellers ikke ville fått uten å kjøpe en ny mobil.