-
Elektronikk
Tips til kjøp av brukt elektronikk
Å kjøpe brukt kan spare planeten for miljø- og klimabelastningen av å lage nye ting. Her er tipsene du trenger for å bli en miljøsmart og trygg bruktkjøper.
1. Gjør hjemmeleksen først. Sjekk produkttester på nett og finn modellene med funksjonaliteten som oppfyller behovene dine best mulig. Kan batterier eller andre vesentlige deler byttes ut? Hva fulgte med av ekstrautstyr når produktet var nytt? Hva kostet produktet nytt? Hos Tek.no, Dinside og et utall steder på nett finner du produkttester. Prisguiden.no og Prisjakt.no har prishistorikken til en hel mengde elektronikk flere år tilbake i tid.
2. De beste jaktmarkene. Brukt elektronikk finner du på blant annet på Finn.no, markedsplassen til Facebook, på appen Tise og hos forhandlere som for eksempel Gamera, Greenphones, Furbie, Elkjøp, Power og Netonnet. Fordelen med å kjøpe brukt fra en forhandler er at du får garanti og gjerne har mulighet til å returnere produktet hvis du ikke er fornøyd. Hos Finn.no kan du lagre søk og få varsel når produktet du er interessert i legges ut for salg. Husk at du også kan legge ut en «Ønskes kjøpt»-annonse helt gratis på Finn.no hvis du ikke finner det du er på jakt etter.
3. Møt selgeren. Kjøper du brukt fra en privatperson, så strekk deg langt for å møte selgeren slik at du kan inspisere og teste produktet. Finn selgere som du får navnet på, har kontaktinformasjon til, som har fått gode tilbakemeldinger på for eksempel Finn.no, og som har bekreftet identiteten sin med et blått merke på Finn.no-profilen. Be om å få bruke Finn sin "Fiks ferdig"-ordning om du får varen tilsendt. En god bruktannonse har informasjon om stand, alder, bilder av det som faktisk skal selges. En realistisk pris med hensyn til alder og stand er også et godt tegn. Sjekk hva tingen ble solgt for ny på prisjakt.no eller prisguiden.no som har prishistorikk på en hel mengde elektronikk, og foreslå en fornuftig pris for selgeren.
4. Vurder elektronikken. Fungerer alt som det skal? Se etter dype hakk på kanter, uklare/"duggete" linser, seige taster og knapper, innvendig støv på linser, ujevne kanter i deksel som kan skyldes at batteriet har unormal form og hvis dingsen har utskiftbare alkaliske batterier så se etter tegn på batterilekkasje.
- Fall og støt kan påvirke mekaniske deler og koblinger på innsiden av elektronikk og avkorte levetiden.
- Hvis for eksempel laptop-batterier buler ut noe og lager en ujevn glippe i kanter, så er de i ferd med å svikte katastrofalt og må byttes ut raskest mulig.
- Batterilekkasje er svært vanlig på dingser som bruker vanlige alkaliske batterier, som for eksempel kamerablitser og mikrofoner. Hvis kontakter er etset i stykker blir det kostbart å reparere, mens en mindre lekkasje lett kan renses med sitronsyre.
- Dugg på linser og seige taster kan tyde på at tingen har blitt utsatt for noe flytende, da bør en styre unna. Følgene av fuktskader kan komme først etter noe tid, der viktige interne deler irroderer sakte men sikkert.
- Spør selgeren om noen originale deler har blitt byttet ut. Det hender at ukurrante deler er brukt for å erstatte bedre originale deler i for eksempel bærbare datamaskiner før salg, for eksempel minne, lagringsmedium og batteri.
- Sjekk at det ikke er ukjente passord knyttet til produktet, for eksempel på tilgang til BIOS (fastvaren) på bærbare datamaskiner.
- Innvendig støv på linsene til kameraobjektiver trenger ikke være et problem, men hvis det er svært mye så kan det påvirke funksjonaliteten.
5. Få med dokumentasjon på kjøp. Hvis du får med opprinnelig kjøpsbevis fra privatperson, så har mye elektronikk opptil fem års reklamasjonstid når forventet levetid overgår garantitiden fra produsenten. Det gir ekstra trygghet ved bruktkjøp. Kjøpsloven gir også beskyttelse ved bruktkjøp fra privatperson om standen er vesentlig dårligere enn det selgeren har informert om.
6. Kjøp for å reparere. Hvis du kan bruke et skrujern, noen andre verktøy og er middels praktisk anlagt, så skal det ikke all verdens til for å bytte skjerm og batteri på en laptop, oppgradere med mer minne og øke lagringskapasitet. På youtube.com finnes det en hel instruksjonsvideoer som viser hvordan du går fram, og en rekke nettsider har også detaljerte guider til hvordan en bytter batterier og andre deler i mange forskjellige dingser. Sjekk på nett hvor lett dingsen du er interessert i lar seg reparere og oppgradere. Det er store forskjeller alt etter modell og produsent. Hvis alt er limt og loddet sammen er det krevende å reparere. Hvis du ikke vil skru selv, så kan det også lønne seg å få en profesjonell reparatør til å gjøre jobben. Her finner du norgeskart med tilgjengelige reparatører.
7. Sjekk om du har noe du ikke trenger. Å la ubrukt elektronikk støve ned i skuffer og bod gir ikke så mye mening. Kanskje noen andre har bruk for det? Selg eller gi bort! Selv elektronikk som er skadet, eller ikke virker som det skal, kan være av interesse for noen som ser etter for eksempel reservedeler til egne reparasjonsprosjekter.