Hopp til hovedinnhold

Barnehager og utdanning

Vi tilbyr prosjekter, workshops og foredrag som passer med de overordnede temaene i læreplanen. Aktivitetene er praktiske, engasjerende og setter meg, deg og vår hverdag i et større perspektiv. Vi fokuserer på på mat, forbruk og sirkulære løsninger.

Foto: iStock

Barnehage

Gode verdier, holdninger og praksis etableres allerede når vi er små. Bærekraft er noe vi lærer gjennom handling og erfaring. Vi tilbyr derfor ulike aktiviteter for de minste, spesielt innen mat og matkasting. Barnehagene kan også spille en viktig rolle i klimakampen.

Bananens reise

Vi tar barna med på en interaktiv reise fra Costa Rica til Norge med Bananen Billy. Hvordan kom han seg helt fram til oss? Gjennom kart, bilder og leker blir barna med på ferden. Barna får også se bananen i alle dens forskjellige farger, og ser, kjenner og smaker på de forskjellige bananene.

Målgruppe: Storbarnsavdeling i barnehagen
Omfang: 30 min

Foto: iStock

Barne- og ungdomsskole

Vi kommer gjerne på besøk til din skole for å engasjere elevene i bærekraftig forbruk. Vi har interaktive workshops, og holder foredrag!

Fast i plast

I dette undervisningsopplegget ser vi på vårt eget plastforbruk og plastsystem her i Norge og i Indonesia. Hvordan henger lokal bruk av plast sammen med de globale utfordringene, og hva er de lokale og globale løsningene?

Målgruppe: 5.-10. trinn
Omfang: 45-60 minutter foredrag med elevaktiviteter
Før- og etterarbeid:Plastopplegg utviklet i samarbeid med Trondheim kommune.

Fra matsvinn til MatVinn

Todelt undervisningsopplegg. I første del lærer elevene om hvor maten kommer fra, om ressursene som kreves i produksjon og hva som er utfordringene med at vi kaster mat. I den andre delen, lærer elevene å vurdere mat og får blant annet se, lukte og smake på ulike matvarer. Opplegget inneholder gruppeoppgaver og plenumsdiskusjon. 

Målgruppe: 6. og 9. trinn (Mat- og helsefag)
Lengde: 60-90 minutter

Just Action – Gratis lærerportal

Framtiden i våre hender har i samarbeid med organisasjoner fra Irland, Spania og Italia utviklet en lærerportal med ressurser for å hjelpe lærere på mellom- og ungdomstrinnet til å bruke opplæring i globalt medborgerskap (Global Citizenship Education, GCE) og ruste elevene med kunnskap, verdier og ferdigheter til å lede an i klimahandling.

Kom i gang!

“At det kom noen som har dette som jobben sin, som virkelig brenner for saken og har mye kunnskap om den utgjorde en positiv forskjell fra vanlig undervisning. Det er noe elevene husker og jeg som faglærer kan referere til.”
Lærer, Mat og helse, Smestad ungdomsskole

Videregående skole

Sirkulær

For å ta vare på jordas knappe ressurser og leve mer bærekraftig må vi kaste mindre og bruke ting bedre og lengre. Dette er sirkulærøkonomi. Gjennom workshop og videokonkurranse tar vi elevene med fra prat til praksis, og fra sløsing til løsning. «Sirkulær» er et gratis undervisningsopplegg for videregående elever på både studiespesialiserende og yrkesfag der fylkeskommuner stiller med finansiering. Les mer.

Målgruppe: VG1
Omfang: 120 min workshop + etterarbeid

Tekstilworkshop

Tverrfaglig workshop som utforsker ulike sider av tekstilindustrien, fra arbeidsforhold, miljøbelastning, overproduksjon og avfall, til markedsføring og sosiale medier. Opplegget starter med et kort foredrag før elevene beveger seg fra stasjon til stasjon og jobber interaktivt med tematikken i små grupper. 4-6 stasjoner avhengig av lengde. Det er mulig å legge opp til gjennomføring for flere klasser samtidig og/eller etter hverandre.

Målgruppe: VG1-VG3
Omfang: 90-150 minutter

Plastutfordringen

Verden står ovenfor en plastutfordring som vi alle må være med å bekjempe. Sett fokus på problematikken gjennom en engasjerende konkurranse. Elever, klasser og skoler konkurrerer om hvem som gjør flest plastreduserende tiltak i en engasjerende og lærerik webapp. Les mer og med klassen din på her.

Målgruppe: VG1-VG3
Omfang: Aktivitet over 2 uker

Workshoppen Sirkulær for videregående skoler.

Folkehøgskole

Folkehøgskolen har som formål å være en læringsarena for danning og personlig utvikling. Vi tilbyr derfor ressurser, foredrag og prosjekter for folkehøgskolene innenfor forbruk generelt og bærekraftig mat spesielt. Les mer.

Universitet og høgskoler

Klimakonkurransen

Å være med i Klimakonkurransen vår styrker felleskapet hos dere samtidig som klima og bærekraft er på agendaen. Studenter (og ansatte) konkurrerer mot hverandre på lag om hvem som sparer mest CO2 i løpet av ti dager ved å loggføre hverdagsaktiviter i en engasjerende og lærerik webapp. Konkurransen kan kombineres med arrangementer på campus som klesbyttemarked, reperasjonskveld, sykkelverksted, kokkekurs for å skape arenaer for å gjøre klimahandlinger sammen.