Bærekraftig mat
Spis på lag med kroppen, naturen og bonden – vi viser hvordan! Basert på Framtiden i våre henders syv prinsipper for bærekraftig mat og erfaringsutveksling gir kursene våre kompetanse og inspirasjon.

Kurs i bærekraftig mat
Vi har en rekke skreddersydde kurs som skal styrke deltakernes kompetanse, slik at de får inspirasjon og økt kompetanse til å lære bort til andre om bærekraftig mat. Kursene varierer i lengde mellom 2 til 3 timer, avhengig av om matlaging skal inkluderes i kurset.
- For mat- og helselærere
- For matansvarlige i barnehager
- For matansvarlige på SFO
- For innvandrerkvinner
- For ansatte i kommunen
For mat og helse-lærere
Kurset inspirerer mat- og helselærere i undervisningen om bærekraftig mat gjennom faglig påfyll, praktiske oppgaver og en arena for erfaringsutvikling mellom deltakerne. Framtiden i våre hender har utviklet syv prinsipper for bærekraftig mat, som samsvarer med de nye nordiske kostrådene. Til hvert prinsipp er det forslag til tiltak på skolekjøkkenet og praktiske og teoretiske elevoppgaver. Det settes av tid til erfaringsutveksling mellom lærerne. Deltagerne får tilgang til undervisningsmateriell.
Målgruppe: Lærere i mat- og helsefaget
Lengde: 2 timer
Pris: 15.000 kr
For barnehageansatte
Hvordan servere mat som følger kostrådene og er bra for klima og miljø? Hvordan forhindre matsvinn? Dette er temaet i dette teoretiske og praktiske kurset for ansatte i barnehage med ansvar for matservering.
Framtiden i våre hender har utviklet syv prinsipper for bærekraftig mat, som samsvarer med de nye nordiske kostrådene. Etter en gjennomgang av prinsippene med spesiell vekt på å unngå matsvinn, lager deltagerne mat med utgangspunkt i hverdagen i barnehagen. Kurset inspirerer gjennom faglig og praktisk påfyll, i tillegg til erfaringsutveksling mellom deltakerne.
Målgruppe: Matansvarlige i barnehager
Lengde: 3 timer med matlaging, 2 timer uten matlaging
Pris: 20.000 kr med matlaging, 15.000 kr uten matlaging
For SFO-ansatte
Hvordan servere mat som følger kostrådene og er bra for klima og miljø? Hvordan forhindre matsvinn? Dette er temaet i dette teoretiske og praktiske kurset for ansatte i SFO med ansvar for matservering.
Framtiden i våre hender har utviklet syv prinsipper for bærekraftig mat, som samsvarer med de nye nordiske kostrådene. Etter en gjennomgang av prinsippene med spesiell vekt på å unngå matsvinn, lager deltagerne mat med utgangspunkt i hverdagen på SFO. Kurset inspirerer gjennom faglig og praktisk påfyll, i tillegg til erfaringsutveksling mellom deltakerne.
Målgruppe: Matansvarlige i barnehager
Lengde: 3 timer med matlaging, 2 timer uten matlaging
Pris: 20.000 kr med matlaging, 15.000 kr uten matlaging
For innvandrerkvinner
I kurset utforsker vi hvordan det er mulig å spise sunt, billig og klimavennlig, med fokus på mer grønt og mer lokal mat, og samtidig bevare sin matkultur. Kurset gjennomgår prinsipper for bærekraftig mat som samsvarer med de nye nordiske kostrådene, med fokus på hva prinsippene innebærer og hvorfor de er viktige. Det vil også være et fokus på merkeordninger og hvordan forhindre matsvinn. Sesongkalenderen med norske råvarer gås gjennom før deltakerne lager mat som fusjonerer deres matkulturer med norske, grønne og sunne råvarer. Kurset bidrar til økt kompetanse og inspirasjon gjennom en praktisk og sosial møteplass for læring.
Målgruppe: Innvandrerkvinner
Lengde: 3 timer
Pris: 20.000 kr
Ansatte i kommunen
Kurset gir faglig påfyll om hva bærekraftig mat er og hvordan temaet kan læres bort på en engasjerende måte. Her kan kurset skreddersys til målgruppe kursdeltakerne jobber med.
Folkehelseloven pålegger kommunene en plikt til å fremme folkehelsen. Mat er sentralt for å forebygge sykdom og skader og et sunt kosthold bidrar til økt folkehelse. Kommunen spiller en viktig rolle i folkehelsearbeidet gjennom maten de serverer. Fordi det er stor grad av overlapp mellom hva som er sunt for kroppen og hva som er bra for kloden, vil det å servere mat i tråd med kostrådene også bidra til klimakutt i kommunen.
Målgruppe: Ansatte i kommunen, som jobber med inkludering og helse og innkjøp
Lengde: 2 timer
Pris: 15.000 kr

Undervisningsopplegg for ungdomsskoleelever
Kunnskap og engasjement for bærekraftig mat blant ungdomsskoleelever er enkel og god måte å få bedre folkehelse og redusere klimagassutslipp! Vi holder engasjerende undervisningsopplegg i mat- og helsefaget slik at morgendagens helter lærer hvordan de kan spise på lag med kroppen, naturen og bonden. Opplegget er i tråd med kompetansemålene.
Les mer om våre undervisningsopplegg for barnehage, skoler og universiteter.
“Det har vært inspirerende og lærerikt, både for lærere og elever. Vi har fått mer kunnskap, og har blitt motivert til økt fokus på matsvinn og bærekraft videre. Undervisningen har vært lagt opp veldig godt, med aktuel teori, spill, bruk av sansene, praktiske eksempler og konkretiseringer.”

Fra matsvinn til MatVinn for sykehjem, barnehager, kantiner og familier
Prosjektet er like opplysende og engasjerende som det er effektivt: Deltakerne blir først klar over omfanget av og årsakene til eget matsvinn etter en periode med veiing av eget matsvinnet. Etter en workshop hvor resultatet blir presentert og analysert skal deltakerne teste løsninger og tiltak i en periode. Prosjektet avsluttes med en ny veieperiode for å sjekke effekten av tiltakene.
Erfaringene er at det er stort forbedringspotensial med selv små tiltak i hverdagen! Prosjektet skaper fokus på problematikken og løsningene som kan bli nye gode vaner.
Vi har god erfaring med å gjennomføre prosjektet for barnehager, sykehjem, kantiner og familier.
Nyhetssak fra MatVinn Molde Sykehjem 2023: Reduserte matsvinnet med 30 prosent - rbnett.no
Prosjektets lenge og omfang kan tilpasses, men vi har god erfaring med at veieperiodene varer i 1-2 uker, og at perioden mellom veieperiodene er på 2-4 uker.