Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

  • Miljøgifter

  • Grønn faktasjekk

Det grønneste juletreet

Publisert 17. desember 2024

Er det mest miljøvennlig med et juletre i plast som kan brukes i mange år, eller er et tradisjonelt helt ekte og naturlig tre det beste?

For de fleste av oss blir det ikke jul uten å ha et pyntet juletre å plassere julegavene under og eventuelt synge julesanger rundt. Flertallet, hele 44 prosent, foretrekker nå faktisk kunstige juletrær ifølge en trendundersøkelse utført av Respons analyse. 33 prosent holder fast på at duften av et naturlig tre er best, 20 prosent vil ikke ha et juletre i det hele tatt og fire prosent velger andre mer kreative og selvlagde løsninger.

Et ekte juletre krever normalt kunstgjødsel, bruk av syntetiske sprøytegifter, legger beslag på arealet de dyrkes på i mange år, blir pakket i plast og transportert til utsalgssted og videre til de tusen hjem. Undersøkelser viser at du også får med deg hjem fryktelig mange småkryp sammen med treet, og hvis treet er importert fra sørlige breddegrader kan det være fremmede arter som kan gjøre skade på livet i naturen. Ellers gjør ikke de fleste småkrypene som kan følge med noen større skade. Å velge et så kortreist tre som mulig, dyrket uten sprøytegifter og med naturlig gjødsel vil være det helt grønneste ekte og naturlige juletreet.

Plastjuletreet kan bidra til mikroplast på avveie under produksjonen, gir rundt ti ganger mer utslipp av klimagasser enn et naturlig tre, ofte er forskjellig typer plast brukt som kan inneholde en rekke trøblete kjemiske tilsetningsstoffer, og i tillegg blir de oftest produsert i asiatiske land hvor produksjonen kan bidra til lokal forurensning og utsette de som lager trærne for mer helsefarlige stoffer enn det som finner veien hjem i stuene våre. Plasttrærne kan inneholde det giftige tungmetallet bly, trøblete brannhemmende stoffer, miljøgiftige plastmykgjørere som ftalater og når vi kvitter oss med det så kan ulike plasttyper og stål gjøre det trøblete å resirkulere. Hvis en ønsker et tre av plast spør etter et tre laget av polyetylen (PE), og unngå trær av polyvinylklorid (PVC) som må tilsettes flere trøblete kjemiske stoffer. Hvis en kan velge et noe mindre tre, så vil det være mindre ressurskrevende å lage. Pass også på å lagre treet etter produsentens anbefalinger, slik at det varer så lenge som mulig.

Inn fra sidelinjen har vi det kreative tredje alternativet som ikke få sverger til. Å lage et stilrent juletre selv av naturmaterialer som ubehandlet treverk og andre naturmaterialer. Finn fram rester med treverk fra siste oppussing, en rest fra nærmeste gjenbruksstasjon eller på Finn.no. Sjekk Youtube eller Pinterest for å få ideer og utallige tips til framgangsmåte. Her skal det godt gjøre å ikke finne noe i en man liker og som kan tilpasses plassen man har. Andre kreative valg for dem med ganske grønne fingre er å plante et nåletre eller en annen passende plante i en potte og la det få leve år etter år. Her finnes det også masse tips og råd på nettet om hvilke sorter som kan passe og hvordan du holder liv i dem, slik at en kan glede seg over planten i mange år.

Alt i alt er det grønneste alternativet å gjøre en kreativ innsats med ombruk og gjenbruk av naturmaterialer. Unikt, på samme tid som tradisjon og en dose nostalgi kan bevares. Et godt andrevalg vil være et naturlig og kortreist norsk juletre, dyrket så miljøvennlig som mulig. Se etter trær som er økologisk dyrket eller i det minste er merket med «Nyt Norge»-merket. Har du et plastjuletre så pass for all del å ta så godt vare på det som mulig, slik at levetiden blir lang. Det meste av miljøskaden har allerede skjedd i forbindelse med produksjonen.


I den store sammenhengen så er det andre miljøvalg vi tar i julen som vil ha langt større konsekvenser enn hva slags juletre vi foretrekker å bruke. For eksempel gavene under treet. Les gjerne mer om de mest miljøvennlige gavevalgene her.