Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Engangsgrill er helvetes ild

Publisert 22. august 2022

Røyken fra engangsgriler er nok snart regnet som like sosialt stigmatiserende som røyk fra sigaretter. Det finnes kule alternativer når vi vil kose oss med varm matlaging ute.

«Det kan ikke være sant!» Dette utbryter barna mine når jeg forteller dem at for en generasjon siden, da jeg var ung, så var det lov å røyke tobakk på fly og tog. Ja, vi dampa til og med på Oslo-trikken, men bare på bakerste vogn, da.

Mitt mål er at når mine barn forteller sine egne barn at det var vanlig å fyre opp engangsgriller av metallfolie over alt i byparkene, pluss inn- og utmark, og gjerne la dem bli stående som både brannfarlig og miljøødeleggende søppel - så vil de møte den samme vantroen hos sitt eget avkom.

Framtiden i våre hender har kjempet i over to tiår for at vi skal forby dem. Og det går den rette veien.

For et tiår siden var Norge overlegent det landet i verden som hadde flest engangriller osende ute i det fri. På det meste ble det solgt innpå 1,2 millioner av dem på en sommer, mens for eksempel svenskene nøyde seg med rundt 400 tusen. I Oslos parker ble det på det verste samlet inn mellom 30 og 50 tonn brukte engangsgriller gjennom sesongen.

På høyden av engangshysteriet solgte mange butikker også en såkalt «grillkit», en stor pose med selve grillen påplusset fire plastglass, papptallerkener, plastbestikk, fyrstikker og våtservietter. Det manglet bare plastpakkede grillpølser, men pytt, våtserviettene var sikkert like gode som dem på smak.

Noen kjedebutikker har nå sluttet å tilby metallsøppelet, og i våres har tørke og brannfare ført til midlertidig forbud flere steder - men det er ennå en lang vei å gå.

En vei å gå, ja. Når vi er ute på tur er det heldigvis flere bærekraftige alternativer vi heller kan bære med oss.

1. Turwok

(Foto: Eagle products)
  • Denne herlige løsningen har jeg selv hatt stor glede av i flere år. Den sammenleggbare søtingen er altså en liten wok av rustfritt stål, og veier kun en halv kilo med beskyttende pakkepose. Med messingbelegg i bunnen blir det skikkelig varm med en gang du setter den over gassblusset. Jeg pleier å finne noen passende steiner å sette rundt selve blusset, slik at pannen står fritt og stødig.
  • Med en sånn for hånden er det bare å snitte grønnsaker, eventuelt litt kjøtt eller fisk, lege det i en boks med passende marinade, og så deise det hele i woken når sulten melder seg.
  • Du får slike turwoker i de fleste sportsbutikker for rundt 300 kroner, og en brenner for omtrent det samme.


2. Stormkjøkken

(Foto: Trangia)
  • Klassikeren, den gode og gamle. Her er den svenske originalen Trangia med både kokekjeler og panne, kaffekjele får du også.
  • I 70 år har et slikt sett vært friluftsmenneskers beste venn. Alle deler stables inni hverandre til en kompakt pakke. Det finnes flere merker som likner, men det lar seg vanskelig gjøre å lage et stormkjøkken som utfordrer originalens posisjon, særlig siden den stadig oppdateres med slippbelegg og annet.
  • Så godt som ingen utfordringer er for krevende. Med denne kan du lage god mat «fra bunnen av» der du er. Gassblusset på bildet kan også brukes til turwoken. Regn med å bruke rundt 700 kroner for et sett.


3. Bærbar flerbruksgrill

(Foto: BarbIQ)
  • De finnes, og en som er solid og like liten som en Ipad er til og med utviklet av en norsk pensjonist som ble dritlei av å plukke opp engangsgriller når han var på tur.
  • I den utbrettbare grillen med navnet BarbiQ kan du bruke grillkull, grillbriketter, kokosbriketter, gassbrenner og spritbrenner eller rett og slett ved du finner på stedet.
  • Etter bruk avkjøles den raskt. Størrelsen gjør at den som vil også kan stappe den i oppvaskmaskin. Prisen ligger på runt 700 kroner i butikker med utstyr for friluftsliv.