-
Klær
Hva er beste måten å kvitte seg med klær på?
Er det miljøvennlig å gi bort klær til Fretex og UFF når klærne kan havne på fyllinger i Afrika og Sør-Amerika? Hva gjør vi med ødelagte klær som ikke egner seg for gjenbruk?
Nordmenn kjøper mer en dobbelt så mye klær i dag som for 15 år siden. Som en følge at produksjon er flyttet ut til lavinntektsland og at hele 60 prosent av klærne våre består av billige plastfibre som akryl, polyester og nylon er klærne billigere enn noen gang. Overproduksjonen er ikke bærekraftig for hverken arbeiderne eller planeten vår. Det finnes nå så mye klær i verden at vi har problemer med å kvitte oss med dem. Fast fashion har skapt et enormt avfallsproblem!
De siste årene har vi sett groteske bilder av enorme søppelberg av klær i både Chile, Kenya og Ghana. Hele 40 prosent av de brukte klærne som eksporteres fra Europa til land som Kenya og Ghana er i usalgbar stand og er søppel. Siden stadig større andel av klærne våre består av plast, avgis mikroplast når de blir liggende i søppelhauger, elver og strandlinjer, og plastklærne avgir giftige gasser når de blir brukt til brensel.
De fleste av oss ønsker selvsagt ikke at det skal skje med klærne vi kvitter oss med.
Så hva skal du gjøre med dine brukte klær?
- Ta vare på plagget og gi det et langt liv: Det viktigste er å sørge for godt vedlikehold. Vask sliter på plagget, så vurder om du kan lufte i stedet for å vaske etter bruk. Når du vasker klær er det viktig å følge anvisningene på vaskelappen. Husk å direktebehandle tøffe flekker så fort som mulig. Sørg for godt vedlikehold av plagget gjennom å reparere begynnende hull, fest løse tråder, sy på knapper som har falt av og bytt ut en gåen glidelås.
- Gi plagget enda lengre liv gjennom lokal gjenbruk: Dersom plagget ikke lenger passer til dine behov, kan du se etter muligheter for å gi plagget et lenger liv hos noen andre nær deg. Det er stadig vanligere med byttemarkeder. Du kan og ta initiativ til egne bytteringer på skolen, jobb eller i vennegjengen, eventuelt gi det til et loppemarked. Da får du kanskje også noe nytt tilbake, uten å trenge å kjøpe et helt nytt plagg. Et annet alternativ er å selge dine brukte plagg gjennom gjenbruksapper som Tise og Finn. Du kan også finne din lokale "Refugees welcome"- gruppe på Facebook eller Flykningehjelpen og se om det er noen som trenger klærne. Hvis også neste eier tar vare på plagget, samt bytter eller videreselger det, kan vi holde allerede produserte varer i et langt livsløp!
- Finnes det ingen framtid for plagget lokalt? Husk at bare tre prosent av klær og tekstiler vi leverer inn til innsamlere som Fretex, UFF, Kirkens Bymisjon blir videresolgt i Norge. Resten eksporteres ut av landet, kjøpes av større aktører i Europa som selger til lokale klesforhandlere i afrikanske og asiatiske land. Til innsamlerne skal du bare gi hele og rene tekstiler av god kvalitet. Et tips: Gi bare videre det du ville gått med selv. Husk at disse plaggene kjøpes av lokale forhandlere som skal selge dem videre. Ikke gi dem søppel!
- Er plagget ødelagt og kan ikke reddes? Redesign, sy om og bruk det du kan! Lag pussekluter og gulvfiller av restene. Kast bare så lite som mulig. Per nå (2023) kan ødelagte småtekstiler (ødelagt sokk, truse), kastes i restavfallet, men andre tekstiler skal du kaste hos din lokale gjenvinningsstasjon. Fra 2025 skal alle kommuner tilby separat innsamling av husholdningstekstiler. Det betyr at du skal kunne levere avfallet på samme måte som du sorterer annet husholdningsavfall i din kommune.
Les gjerne våre tips til mer miljøvennlige klær og om hvordan du kan gjenbruke dine utslitte klær.