-
Klima og natur
-
Grønn faktasjekk
Hva er mitt klimabudsjett?
Jeg lurer på hva som regnes et bærekraftig klimafotavtrykk per person i CO2? Hva må til for at man når dette målet?
Hei, Helene!
En gjennomsnittlig norsk levemåte med det private forbruket vi har, utgjør i dag et klimagassutslipp som tilsvarer 7,8 tonn CO2. Innen 2035 må vi ned i et klimafotavtrykk som tilsvarer rundt 1,4 tonn CO2 i året om vi skal klare å begrense den globale oppvarmingen til halvannen grad celsius, gitt at alle på planeten får slippe ut like mye klimagasser. For å ha en viss sjanse til å begrense oppvarmingen til to grader celsius så må utslippene fra det private forbruket vårt ned på 2,6 tonn CO2 i året.
I dag står for eksempel privat transport for hele 2,8 tonn CO2 av klimafotavtrykket vårt og maten vår for hele 2,1 tonn CO2. De fleste av oss står følgelig overfor endringer i levemåte og forbruk om vi skal klare å begrense den farlige oppvarmingen av planeten. Desto raskere og tidligere vi klarer å kutte i utslipp, jo mer sannsynlig er det at vi når klimamålene. Vi som enkeltmennesker kan helt klart gjøre mye for å redusere klimafotavtrykket fra vårt private forbruk, men vi vil være avhengig av at myndigheter, kommuner, politikere og næringsliv gjør sitt ved å innføre rettferdige virkemidler, tiltak og effektivisering av produksjon.
For å få ned utslippene fra det private forbruket vårt må vi droppe flyreiser og velge det mest miljøvennlige reisealternativet. Vi må spise mer grønt, og redusere forbruket av kjøtt og melkeprodukter. Tingene vi allerede har må brukes så lenge som mulig, vi kan kjøpe mer brukt, og ikke minst selge det vi ikke trenger. Å leie eller låne ting vi ikke bruker ofte er også en måte å unngå forbruk på. Ikke minst må vi reparere og vedlikeholde det vi har, slik at levetiden blir så lang som mulig.
→ Her har vi regnet ut effekten av ulike konkrete klimahandlinger
Å ta utgangspunkt i hvilket klimafotavtrykk en har i dag er jo et fornuftig sted å begynne. Vi anbefaler PS Lifestyle som regner ut klimafotavtrykket ditt på bakgrunn av flere vesentlige spørsmål, deretter får en også tips til hvordan en konkret kan få ned utslippene. Velg det svenske flagget som utgangspunkt, så blir det ganske nært opp til norske forhold. Litt på sikt kan det komme en norsk utgave av denne tjenesten.