Hopp til hovedinnhold
  • Miljøgifter

  • Grønn faktasjekk

Hvordan unngår jeg miljøgifter på kjøkkenet?

Oppdatert 09. desember 2024
Spørsmål Innsendt av Tone

Etter å ha blitt mor har eg blitt veldig bevisst på hvor mye miljøgifter vi omgås og eg forsøker å endre livstil så langt det går. Jeg har lest om miljøgifter i blant annet stekepanner og kjeler, og forsøker å erstatte alle kjøkkenredskaper med miljøvennelege alternativ. I butikkene blir jeg forvirret av at det er så lite informasjon fra produsentene. Er produktene uten problematiske stoffer når de opplyser om at det er 0 % PFOA? Hva er de riktige valgene for miljø og mennesker?

Vårt svar

Hei, Tone.

Å ta en vurdering av hva en enkelt kan gjøre for å unngå trøblete syntetiske kjemikalier og unødvendig plastbruk på kjøkkenet kan være fornuftig, men å ta hensyn til absolutt alt kan fort bli overveldende for de fleste av oss. Det er noe med nesten alt, og det er fryktelig vanskelig å skille stort fra smått. Vi ville følgelig ikke latt ryddejobben få ta helt overhånd.

Heldigvis er kroppen vår ganske godt skrudd sammen for å kvitte seg med stoffer vi ikke har godt av. Støtt også for all del kravene til miljøorganisasjoner som arbeider for å få faset ut problematiske syntetiske kjemikalier og unødvendig plastbruk i produkter. I tillegg er mer testing av produkter, strengere lovverk og at butikker og produsenter pålegges mer ansvar blant løsningene som vil gjøre en forskjell.

Når det er sagt, så er den enkleste måten å unngå problematiske stoffer å velge kjøkkenutstyr laget av ubehandlet tre, keramikk, stål, jern, aluminium, kork, naturstein, linoleum og naturmaterialer generelt når det er mulig. Hvis vi trenger enkelte ting av plast så ville vi forsøkt å holde oss til ren silikon, og bare når vi sliter med å finne alternativer. Bakeboller, redskaper og skjærefjøler i plast som utsettes for stor slitasje og som er i kontakt med mat ville vi byttet ut med materialene nevnt over.

Velg stekepanner, kjeler, vaffeljern, luftfrityrkokere og lignende med klar informasjon om at slippbelegget er garantert fritt for alle miljøgiftige fluorkarboner, "PFAS free" eller "PFC free". Styr unna belegg av fluorkarbon-plasten Teflon (PTFE). PFOA er bare ett fluorkarbonstoff av mange tusen, og at et produkt ikke inneholder PFOA er ingen garanti for at det ikke inneholder andre miljøgiftige fluorkarboner. Produkter med slippbelegg som har synlige skader bør ikke brukes.

Det lages stekepanner med keramisk belegg som er fritt for fluorkarboner, men det kan ofte være uklart hva disse sammensatte produktene ellers er laget av. Keramiske belegg tåler gjerne olje med høy temperatur svært dårlig, og erfaringen vår er at levetiden er begrenset.

Klassiske jernpanner og stekepanner i karbonstål kan også bli "non-stick" om de forbehandles riktig før de tas i bruk og vedlikeholdes jevnlig for å beholde en overflate der maten ikke sitter bom fast. Nettsiden Ta vare på det du har gir rådene en trenger for behandling og vedlikehold av stekepanner og gryter i jern. Ingen alternativ slår dem på levetid.

Ellers ville vi bare valgt oppvaskmiddel, rengjøringsspray, skurekrem og annet som er Svanemerket. Da har uavhengige eksperter vurdert produktet og det oppfyller strenge krav til produksjon og innhold. Et alternativ er å rengjøre miljøsmart med bakepulver, sitron eller eddik, alt etter hva oppgaven er. Her finner du våre beste rengjøringstips.