-
Mat
Så lett lager du veggisburgere
Publisert 12. juli 2019
Det er nye tider og vi skal ha et nytt klima. Da gir det enda større gevinst om vi bytter hamburgere med plantebaserte herligheter.
Skrevet av:
Yngve Ekern
Matskribent
Heldigvis er det lett å lære hvordan du lager smakfulle burgere av beste sort, sånne som henger sammen i pannen, som du enkelt kan lage mange av og fryse ned enkeltvis - altså vegetariske hamburgere som er så gode at vi kan kalle dem nam-burgere!
Først pensumet som gjelder for så å si alle vegetarburgere:
- Aller viktigst: Burgerne bør forhåndsstekes litt i ovn. På den måten sikrer du at de ikke faller fra hverandre under steking i panne eller på grill. Dessuten blir de da garantert gjennomstekte uten å bli svidd utenpå. (Etter ovnssteking kan de også legges i fryser for så å stekes ferdig på et blunk en annen gang - det er bare å lage opp mange!)
- Bindemiddel er viktig. Du kan bruke egg og til nød kalle burgeren vegetarisk, men det er tøffere uten noen animalske ingredienser. Da er det to veier å gå: Kikertmel eller linfrø knust i vann. Begge fungerer som ”lim” i burgerdeigen.
- Kikertmel er enklest, men må varmebehandles grundig. Det går helt fint når vi steker både i ovn og panne. Knuste linfrø kan brukes istedet, eller gjerne sammen med kikertmelet. Knus frø i en morter og bland med vann, i forholdet 1 ss frø og 2 ss vann, eller bruk stavmikser. Da får du bindemiddel så sterkt at du kan henge opp tapet med det.
- Ingrediensene må, i alle fall som hovedregel, stekes hver for seg før de røres sammen til burgerdeig. Løk for eksempel, må stekes myk og brunes litt – og romtempereres før blanding.
- Ikke arbeid for lenge med å blande sammen burgerdeigen. Dette er et råd som gjelder kjøttburgere også, men da dreier det seg om egg og mel med gluten, som da blir seigt om du rører for mye. For veggisburgeren dreier det seg om ikke å presse for mye væske ut av grønnsakene, for da vil burgeren lettere falle fra hverandre under steking.
- Ikke overdriv saltmengden, for saltet trekker også væske ut av råvarene, slik at burgeren lettere faller fra hverandre.
- Burgerdeigen skal være av en slik konsistens at den kan formes til runde baller som så presses flate med hånden uten at de sprekker opp. Det er slik du skal forme dem, før du legger dem på bakepapir i ovn.
- Invester gjerne i en såkalt mandolin, et sånt brett med kniver som man skjærer grønnsaker i tynne strimler med.
- Når det gjelder hvor mye man bør bruke av hva er det en tommelfingerregel på burgerakademiet at vi bruker 3 deler bønner eller linser, 2 deler gryn og 2 deler grønnsaker. Men variasjonene kan justeres.
- Så til selve smaken. Med ristede solsikkefrø får du en nesten kjøttsmak, à la sprø ribbesvor. Gå ellers på oppdagelsesreise og prøv gjerne såkalt varme kryddere som spisskummen og kardemomme, eller for den saks skyld garam masala.