Hopp til hovedinnhold
  • Plast

Slik kutter du utslipp av mikroplast

Publisert 16. august 2021

Vi kveler naturen med mikroplast. Fordeler vi utslippene så blir det rundt fire kg mikroplast på hver av oss i året. Her er åtte viktige ting du kan gjøre for å redusere utslippene.

Bilkjøring, maling, kunstgressbaner, båtvasking, sko, kosmetikk og klesvasking bidrar til dine mikroplastutslipp. Samlet blir det rundt 20 000 tonn plastbiter mindre enn 5 millimeter som havner i naturen hvert år her i landet. Plastbitene kan forstyrre næringsopptaket til livet i naturen og flere forskjellige miljøgifter kan binde seg til plasten, og når den spises av fisk og annet liv i nautren så oppkonsentreres miljøgiftene i næringskjedene. Det er svært dårlig nytt for livet i naturen og for oss mennesker som avhenger av det. Myndigheter og næringsliv kan ved hjelp av forskjellige tiltak begrense utslippene noe, men du kan også gjøre en viktig innsats for å begrense mikroplast på avveie.

1. Plukk plast på tur. Stort plastavfall på strender og i naturen ellers blir før eller siden til mikroplast når det brytes ned. Plukk med deg plastsøppel i naturen når du er på tur. Drukner ditt turområde i plast? Ta med deg venner og kjente på en ryddeøkt! Kontakt kommunen din og avtal henting av plasten.

2. Kjør mindre bil. Dekkslitasje er den desidert største kilden til utslipp av mikroplast i havet og naturen ellers. Det er vanskelig å finne effektive tiltak for å samle opp mikroplast fra dekkslitasje, så reduser derfor bilkjøringen når du kan. Da kutter du også bra i klimagassutslippene dine.

3. Ansvarlig fotball. Kunstgressbaner er blant de største kildene til mikroplast på avveie. Er du aktiv i en fotballklubb eller har du barn som spiller fotball? Sjekk hvilke rutiner klubben har for regelmessig oppsamling av gummigranulat som er på vei bort fra kunstgressbanen. Gode oppsamlingsrutiner kan spare miljøet for store mikroplastutslipp.

4. Mal med miljøvett. Maling kan inneholde plaststoffer og på avveie blir det mikroplast. Ikke skyll ned malingrester fra vask av utstyr i avløpet. Lever malingrester, malingsspann og brukt utstyr til gjenvinningsstasjoner i kommunen din. Sørg for at kluter og annet med mindre malingrester havner i restavfallet slik at det blir destruert.

5. Grønnere vedlikehold av båt. Vedlikehold av båt i småbåthavnene er en stor kilde til mikroplastutslipp i sjøen. Høytrykksspyling og skraping av båten avgir mikroplast fra grunning, maling og lakk. Undersøk om din båthavn kan bli miljøsertifisert under den internasjonale ordningen "Blått flagg" og "Ren marina". I Sverige, Nederland og Tyskland har mange småbåthavner partikkelfiltrering av vann brukt til vedlikehold av båt. Noe å vurdere for småbåthavnen du ligger ved?

6. Ikke kast plast i do. Det du kaster i toalettet kan ende opp i strandkanten. Hvor godt renseverkene samler opp plasten ved spesielt regnvær er varierende.

7. Bruk kosmetikk uten mikroplast. Unngå hudpleieprodukter tilsatt mikroplast. Når du vasker deg så havner plasten i avløpet og etter hvert i sjøen. Sjekk produktoversikten til Beat the microbead.

8. Miljøvennlig klesvasking. Vasking av klær laget av syntetiske fiber bidrar til utslipp av mikroplast. Desto mindre tett stoffet er vevd, jo mer mikrofiber avgis ved vask. Vi vasker klærne våre for ofte, så vurder om det holder med utlufting eller å tørke bort enkeltflekker. Hold for all del filteret i vaskemaskinen din rent. Filteret bør rengjøres rundt ti ganger i året. Toppmatede vaskemaskiner gir mer fiber og sliter mer på tøyet enn de med mating i front. Kjøp en filterpose til klærne dine som reduserer utslipp av plastfiber. Kid interiør, Norrøna og Northern playground selger filterposen guppyfriend her i Norge. Vurder også å installere et bedre filter på avløpet fra vaskemaskinen din.

Kilder:

Kilder til mikroplast i naturen. (Illustrasjon: Knut-Erik Helle))